Afectats per 'Xylella fastidiosa' es queixen davant el Síndic de Greuges per l'arrancada d'arbres sans

La Conselleria d'Agricultura remarca que "no es coneix cura per a les plantes infectades" i que per això cal aplicar mesures de control "que previnguen la dispersió" de la plaga
29 juliol 2019 17:03h
Els afectats han demanat "que s'apliquen mesures de contenció menys agressives, que suposen només l'arrancada d'arbres infectats". / ASAJA

ALACANT. Membres de l'AXFA (Plataforma d'Afectats per la Xylella fastidiosa a Alacant) han presentat una queixa davant el Síndic de Greuges per a denunciar que les mesures que aplica la Conselleria d'Agricultura suposen "l'arrancada de massa arbres sans i la manera de vida i manteniment de la població agrícola". A més, pregunten "si s'aprovarà algun tipus d'ajuda o indemnització d'acord amb el problema plantejat", segons han informat fonts de l'associació a Europa Press.

De moment, el director general de la Conselleria d'Agricultura, Roger Llanes, ha remés escrits al Síndic per a justificar les mesures que aplica la Conselleria al·legant que són d'obligat compliment, segons la Decisió d'Execució 2015/789 de la Comissió de 18 de maig.

Els afectats han demanat "que s'apliquen mesures de contenció menys agressives, que suposen només l'arrancada d'arbres infectats", però, segons l'informe de la Conselleria, aquestes actuacions només es poden executar "als territoris inclosos en l'Annex 2, entre els quals no es troba la província d'Alacant".

Així mateix, la Conselleria adverteix en l'escrit que l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària ha publicat "una actualització de la seua anàlisi" i en les conclusions destaca que "no es coneix cura per a les plantes infectades". Per això "la importància crucial d'aplicar mesures de control que previnguen la seua dispersió", ja que podrien "transmetre la malaltia durant tota la seua vida". La Conselleria informa, a més, que ha "convocat ajudes per a l'erradicació i control del bacteri per 2,35 milions el 2018 i 2,2 milions el 2019".

Estudiar un canvi d'estratègia

Les mesures no són suficients per als afectats de Xylella fastidiosa. Segons han indicat, beneficien principalment el sector planterista mentre que per als productors que pateixen un major mal "suposen una quantitat irrisòria". A més, consideren que "l'erradicació dels arbres 100 metres a la redona a partir de l'exemplar infectat no està donant resultats, com demostra el fet que la plaga continua expandint-se".

Els productors estan a l'espera de la resposta del Síndic de Greuges i, també, que la Conselleria d'Agricultura avalue l'efectivitat de les mesures que aplica l'Administració per a poder estudiar un canvi d'estratègia, tal com els va anunciar la consellera Mireia Mollà.

next