L'administrativa de l'EMT que revisa les factures diu que la treballadora acomiadada no li va ensenyar les del frau

Pilar Soriano ha destacat que quan va començar el frau estaven treballant les dues persones que fan el treball previ al pagament d'una transferència
4 desembre 2019 18:45h
L'oposició assegura que no hi havia protocols i lamenta que el frau es podria haver evitat. / EFE

VALÈNCIA (EFE). Una administrativa de l'EMT de València per la qual han de passar totes les factures de l'empresa pública abans de fer cap transferència estava treballant el dia que va començar el frau, però la treballadora que ha sigut acomiadada per l'estafa no li va dir res.

Així ho ha explicat aquest dimecres la regidora de Compromís Pilar Soriano després de la reunió matutina de la comissió de l'Ajuntament de València que investiga el frau de 4 milions d'euros en l'EMT, en la qual han comparegut dues administratives de l'empresa pública.

Una de les administratives ha declarat que per ella han de passar totes les factures de l'EMT abans de fer cap transferència i que la treballadora acomiadada pel frau, l'excap d'administració, havia d'haver-li passat les factures perquè s'aprovaren per la prefectura d'àrea, però no li va comunicar res.

Així, Soriano ha destacat que quan va començar el frau estaven treballant les dues persones que fan el treball previ al pagament d'una transferència, però l'empleada acomiadada "va ocultar en tot moment les factures perquè no es conciliara i es descobrira el que estava fent, a més de no informar a ningú".

Segons Soriano, amb aquestes compareixences "s'ha tancat el cercle per a entendre tots els procediments que es va saltar la directora d'administració i que van possibilitar el frau contra l'EMT". Per part seua, el PP ha assenyalat que els nous testimoniatges en la comissió verifiquen "el que deien les quatre auditories realitzades en l'EMT de falta de mecanismes de control i de protocols en els pagaments" de la companyia.

"Cada vegada queda més clar que no han fallat protocols, sinó que no existien", assenyala el PP en un comunicat, en el qual afig que "només es realitzava la conciliació bancària al mes, i no al dia ni a la setmana" i que faltaven "cinc de les set persones que conformen el departament on es va produir l'estafa". El PP destaca que si s'hagueren posat en marxa els protocols en els pagaments "es podria haver evitat el robatori dels quatre milions en els comptes de l'EMT", i considera que els gestors de l'empresa pública "han d'assumir ja responsabilitats".

El regidor de Ciutadans Narciso Estellés ha indicat que, conforme baixa la cadena de comandament en les compareixences, es constaten les "mentides" comptades pel president de l'EMT i regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, la cap de Gestió, María Rayón, i el gerent, Josep Enric García.

Així, ha assenyalat que les noves compareixences evidencien que no es conciliava diàriament ni setmanalment, sinó mensualment; que els controls previs a la tresoreria els tenia Rayón, i que aquesta llegia els correus, perquè una de les administratives ha constatat que del 16 al 23 de setembre li va llegir els correus electrònics.

Rayón "va mentir flagrantment" en dir que no havia obert els correus fins a l'1 d'octubre, ha assenyalat Estellés, qui ha tornat a demanar el cessament de la cap de Gestió de l'EMT.

Per la seua banda, la presidenta de la comissió d'investigació, la regidora socialista Elisa Valía, ha destacat que ni el director adjunt ni la responsable de serveis jurídics de l'EMT "han tingut res a veure amb el frau". 

next