Adif licita les obres per a instal·lar l'ample internacional en el tram Castelló-Vandellòs

Els treballs, fonamentals per al Corredor Mediterrani, duraran 18 mesos i costaran 82 milions d'euros
31 juliol 2019 13:03h
Per primera vegada en la història ferroviària espanyola una infraestructura en ús canvia el seu ample per a adaptar-se al model estàndard. / Imatge d'arxiu

VALÈNCIA. El Consell d'Administració d'Adif ha aprovat aquest dimecres traure a licitació les obres del tram Castelló-Vinaròs i Vinaròs-Vandellòs per a canviar les vies d'ample ibèric a ample internacional. Les obres, que encara s'han d'adjudicar, duraran 18 mesos. 

El projecte està pressupostat en 82 milions d'euros i s'executarà en un tram de 175 quilòmetres, incloent-hi els 13 que hi ha entre Tortosa i l'Aldea. Així ho ha explicat el comissionat del govern espanyol per al corredor, Josep Vicent Boira, qui ha qualificat d'històrica la decisió d'Adif i considera que "és fonamental per al desenvolupament del Corredor Mediterrani".

A l'espera de l'adjudicació de les obres i de l'elaboració de l'estudi d'informació que ha d'elaborar el Ministeri de Foment, Boira estima que les obres podran començar el 2020. Per a Boira, la decisió suposa "un pas de gegant" en l'estructura ferroviària gràcies al qual "el Corredor Mediterrani toca la porta de València".

Segons ha explicat, amb aquesta adaptació es passarà a tindre una via d'ús mixt, per a AVE, Rodalia, Mitja Distància i Mercaderies, seguint el model alemany, que, segons Boira, funciona perfectament. No obstant això, ha deixat la porta oberta a possibles alternatives si es saturara la via. 

La decisió suposa que, per primera vegada en la història ferroviària espanyola, una infraestructura en ús canvie el seu ample per a adaptar-se al model estàndard, tal com ha destacar Boria. Això suposarà que tant les empreses públiques com les privades que vulguen utilitzar la infraestructura per eixe tram hauran d'adaptar el seu material rodant.

A canvi, assegura Boira, obtindran un rendiment major perquè no hauran de perdre temps canviant trens a la frontera. "L'autopista ferroviària està més a prop de ser una realitat", ha celebrat.

Boira ha explicat que amb la instal·lació de l'ample internacional entre Castelló i Vandellòs es tanca la connectivitat del Corredor Mediterrani europeu amb l'Estat. Això es deu al fet que aquestes obres complementen els treballs que s'estan fent al nord de Vandellòs –com són la variant i el tercer fil entre Castellbisbal i Martorell– i al País Valencià –en el tram Castelló de la Plana-València–, on es treballa ja en la segona via amb tercer fil.

next