Diari La Veu del País Valencià
Adéu al monopoli del sol i platja: l’oferta valenciana atrau turistes tot l’any

VALÈNCIA. A falta de dades absolutes, Turisme Comunitat Valenciana preveu que la xifra final de visitants que han passat pel País Valencià el 2018 siga de 28,65 milions, dels quals 9,2 són turistes internacionals. Aquestes dades, segons va explicar el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, suposen 4 anys de creixement consecutiu en l’arribada de turistes, que han gastat 3.600 milions d’euros en total.

Els números confirmen, segons Colomer, que el sector turístic està virant cap a les metes que el seu departament s’havia posat al principi de la legislatura. De fet, va assegurar que les bones xifres són l’avantsala d’un “principi de 2019 molt dinàmic”, en el qual l’estacionalització en el turisme ja s’ha superat.

Així, el secretari autonòmic de Turisme assegura que tot i que l’arribada de turistes sempre és massiva en els mesos d’estiu a causa del bon oratge i del calendari escolar i laboral, al País Valencià ja venen turistes tot l’any. Com a exemple, ha explicat que l’arribada de visitants al mes de juliol no va ser tan bona com s’esperava, fet que s’ha compensat “amb un bon mes de novembre”.

El responsable de l’àrea de competitivitat turística de Turisme Comunitat Valenciana, José Luis Wagner, va confirmar les paraules de Colomer, que apunten a una fi del turisme estacional, i va assegurar que “s’ha obert la corba d’arribades” tot i que l’estiu continua sent l’època preferida per a viatjar.

La fi de l’estacionalització s’ha produït, segons Colomer, gràcies a la diversificació de l’oferta turística i a la presència de turisme de qualitat durant tot l’any. En aquest sentit, des de Turisme Comunitat Valenciana destaquen l’impuls donat a l’oferta cultural i gastronòmica i al turisme actiu com una opció més per a sumar a la de sol i platja. De fet, Colomer assegura que es busca aconseguir el desenvolupament d’un turisme gastronòmic que atraga un flux més elevat de visitants. El que ja està funcionant bé és el turisme actiu “que creix amb dues xifres”, segons Wagner.

Un dels objectius de diversificar l’oferta i potenciar, per exemple, la gastronòmica és aconseguir que els viatgers que opten pel País Valencià siguen persones amb un poder adquisitiu mitjà o alt que generen despesa i augmenten la rendibilitat del turisme al territori.

Tendència turística entre 2015 i 2018

Així, segons van explicar tant Colomer com Wagner, les xifres avalen que la tendència del sector en els darrers tres anys ha sigut la d’un viratge cap a l’augment de l’oferta qualitativa i quantitativa. “Si augmenta la demanda, és perquè hi ha oferta que interessa i gent que vol vindre”, va apuntar Wagner.

Els darrers tres anys han estat marcats, segons Turisme Comunitat Valenciana, per una caiguda de la dependència del mercat britànic i un repunt d’altres visitants, com ara francesos i nòrdics, que no només busquen el sol i platja.

En aquest sentit, van explicar que l’augment de turistes ha vingut acompanyat d’un augment de la desestacionalització, que ha provocat també un creixement de l’ocupació en el sector i la millora d’aquest. Així, la mitjana d’afiliats a la Seguretat Social en Hostaleria i Agències de Viatge va augmentar el 2018 en un 4,2%, amb prop de 176.780 afiliacions. Segons les dades de Turisme, en els darrers tres anys l’ocupació ha crescut un 17,3%.

Pel que fa a l’estada mitjana, des de Turisme asseguren que s’ha reduït menys que en altres territoris. També expliquen que si bé és cert que la despesa diària dels turistes és menor que en altres autonomies, en el seu conjunt és elevada perquè els turistes passen més temps al País Valencià que en altres llocs.

Grans reptes per al sector turístic

Una vegada superada l’estacionalització, Colomer assenyala que els reptes del sector passen per potenciar la inversió en capital humà. En aquest sentit, el secretari autonòmic va explicar que estan ultimant a Morella (els Ports) un centre formatiu en la Fabrica Giner per a cobrir l’àrea de les comarques interiors. També va anunciar que han començat les obres del centre d’innovació i formació turística al costat del CdT de València.

En aquest sentit es vol “professionalitzar” el sector que suposa el 14,5% del PIB valencià i el 15,1% de l’ocupació directa perquè augmente la seua qualitat i siga més atractiu que l’oferta il·legal no professionalitzada. En aquesta línia es buscarà la qualificació certificada del turisme en matèria d’ocupació i producte i es continuarà potenciant la transformació de les ciutats en destinacions intel·ligents, com és ja el cas de Benidorm (la Marina Baixa). La sostenibilitat turística i el compliment d’un codi ètic són altres dels reptes als quals s’enfronta el sector en els pròxims anys.

En la mateixa línia, des de Turisme Comunitat Valenciana reconeixen que els darrers anys hi ha hagut “préstecs de turistes d’altres destinacions” però creuen que la recuperació de mercats com Turquia o Tunísia no afectarà la internacionalització del País Valencià com a destinació perquè està “al capdavant” de l’Estat.

Les properes accions en matèria turística es recolliran en el pla estratègic del Turisme, que Colomer té previst presentar el mes que ve. Es tracta d’un mandat de la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat, que junt amb el Llibre Blanc del Turisme composen el marc normatiu del sector.

Comparteix

Icona de pantalla completa