El 90% de l'exportació espanyola de calçat als Estats Units procedeix del clúster sabater valencià

Al País Valencià es produeix el 70% de les sabates estatals i es genera la meitat de l'exportació a Europa 
22 novembre 2019 14:05h
A Elda, s'han dissenyat sabates habituals en la catifa roja dels Óscar com els de Laura Dern, Viola Davis, Carmen Ejogo o els de Lady Gaga. / Arxiu

VALÈNCIA (EP). El 90% de l'exportació espanyola de calçat als Estats Units procedeix d'Alacant, la qual cosa representa el 8% de les importacions que rep el país americà i entre els proveïdors destaca l'eix Elda-Petrer, que ha guanyat el prestigi internacional en el sector del calçat de luxe.

Al País Valencià es produeix el 70% de les sabates estatals i suposa la meitat de l'exportació a Europa. De fet, dels més de vint milions de parells que es produeixen a l'any, uns tres milions són ja per a grans firmes mundials. Els Estats Units és una de les principals potències que adquireix el calçat valencià, segons un estudi de la plataforma www.agoracomunidadvalenciana.org.

Les sabates fabricades al País Valencià s'han convertit en l'aparador global del calçat femení i han revolucionat un sector que ja ha sobreviscut a diverses crisis i que ha aconseguit revitalitzar com cap al segell made in Spain, segons les mateixes fonts.

El calçat que adquireix els EUA a Espanya suposa el 9% del total de les seues importacions, d'eixa xifra, el 8% té el seu origen a la demarcació d'Alacant, la qual cosa representa el 90% del conjunt de compres que realitzen a Espanya.

En aquest sentit, aquesta potència s'ha convertit en el principal client de calçat al costat de França, Alemanya, Itàlia i el Regne Unit, on s'aconsegueixen unes xifres de vendes per al País Valencià de la meitat de la producció espanyola.

A Elda, s'han dissenyat sabates habituals en la catifa roja dels Oscar com els de Laura Dern, Viola Davis, Carmen Ejogo o els de Lady Gaga, que porten la signatura d'Stuart Weitzman, segons les mateixes fonts que han subratllat que famílies com la de Manuel Vera fa tres generacions que treballen les peces a mà entregades que ara s'obrin a mercats com els Emirats Àrabs.

Les sabates femenines més luxoses que es poden trobar a les botigues de les principals capitals del món com Londres, Milà, París o Nova York, fins i tot en grans mercats com la Xina o el Brasil, es fabriquen a la comarca del Vinalopó. Firmes com Gucci, Louboutin, Jimmy Choo, Prada i la seua línia Miu, o Stuart Weitzman, entre altres, han triat els tallers d'Elda per a la seua producció, que en els últims quatre anys s'ha disparat i ha augmentat més d'un 20% les comandes.

Les localitats d'Elda, Petrer, Villena i Elx produeixen la meitat de tot el calçat que es fabrica a Europa. A més, desenes de marques tenen en aquestes localitats la seu. Entre elles es troba Tempe, empresa que dissenya, fabrica i distribueix tot el calçat del gegant gallec Inditex, i al costat d'elles es troben Stuart Weitzman, Magrit, Pikolinos, XTI, Cuplet, Mustang, Kelme, Pura López, Wonders o Rebeca Sanver, entre moltes altres.

El cas de Boonper

Al juny de 2017 dos llicenciats en EDEM –l'escola d'empresaris adscrita a la Universitat de València– van crear Boonper, una signatura de calçat artesà de disseny. Els seus mocassins passegen hui pels carrers de Hollywood, calçant els peus d'estreles internacionals com Leonardo Dicaprio, Katie Holmes o Aldo Comas, el marit de Macarena Gómez.

Aquesta signatura, en Lanzadera, la incubadora valenciana de Juan Roig, treballa amb un taller d'Almansa, amb més de 50 anys d'experiència en la fabricació de calçat amb pell.

next