Diari La Veu del País Valencià
El 75% de l’Orquestra de València ha patit, en algun moment, problemes auditius, tendinopaties i contractures  

VALÈNCIA. El Palau de la Música de València ha signat aquest dilluns un conveni amb l’Hospital de Manises per a millorar la salut dels professors de l’Orquestra de València, dels quals més del 75% presenten en algun moment problemes mèdics relacionats amb la pràctica de la seua activitat com, per exemple, contractures cervicals, tendinopaties, lesions vocals en els cantants i problemes auditius, ha apuntat l’Ajuntament de València en un comunicat.

La regidora de Cultura i presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello, i el gerent del Departament de Salut de l’Hospital de Manises, el dr. Trujillo, han signat aquest conveni de col·laboració entre l’auditori i el centre mèdic amb l’objectiu de formar i promoure hàbits saludables d’acord amb la pràctica musical que desenvolupen els professors de la formació simfònica així com accions formatives de prevenció i revisió de patologies dels músics. A l’acte també han assistit el director del Palau, Vicent Ros, la coordinadora de la Unitat de Medicina de la Música i les Arts Escèniques, Pilar Román, i el director d’Operacions, Gonzalo Caturla.

Glòria Tello ha recordat que en els últims anys s’han aprovat el Pla de Prevenció i l’Organigrama Preventiu i que s’ha registrat davant de l’organisme competent el Pla d’Autoprotecció de l’auditori valencià. En aquest sentit, ha afirmat: “La seguretat de la ciutadania i del personal del Palau ha sigut una prioritat des que vaig assumir la presidència. [Amb aquest conveni] “escometem les accions necessàries per a la promoció de la millora de les condicions dels músics de l’Orquestra de València mitjançant actuacions de prevenció de malalties i de promoció d’activitat saludables”.

Per la seua part, Ricardo Trujillo ha explicat que “els músics són un col·lectiu que al llarg de la seua vida professional poden patir diferents patologies que poden derivar a la cronicitat obligant el músic, a vegades, a suspendre la seua carrera professional. Per això, en el Departament de Salut de Manises hem creat una Unitat de la Música i les Arts Escèniques conformada per un equip enfocat a tractar de forma individualitzada els problemes d’aquest col·lectiu”.

A causa de la intensitat i exigència de la pràctica instrumental, tant als concerts d’abonament com als programes extraordinaris, aquest col·lectiu de professionals pateix amb molta freqüència lesions que els l’incapaciten per al seu òptim rendiment musical. En aquest sentit, més del 75% dels professors de la formació simfònica valenciana presenta en algun moment problemes mèdics relacionats amb la pràctica de la seua activitat com, per exemple, contractures cervicals, tendinopaties, lesions vocals en els cantants i problemes auditius.

A través d’aquest conveni de col·laboració, els especialistes de l’Hospital de Manises celebraran al Palau de la Música accions formatives i de prevenció adreçades als músics de l’agrupació. Els professionals sanitaris impartiran tres xarrades, cursos i tallers a l’any, amb un caràcter trimestral. I, coincidint amb aquestes jornades, es realitzaran activitats assistencials per part dels facultatius de l’hospital. Així mateix, es facilitarà al Departament de Salut de Manises l’ús de les instal·lacions del Palau de la Música amb finalitats de comunicació; relacions públiques o organització d’esdeveniments; jornades o congressos, sempre relacionades amb el Conveni.

Comparteix

Icona de pantalla completa