Els 75 estudiants de 'La dipu et beca' a l'Ajuntament de València perdran 15 dies de sou i pràctiques

El retard de la convocatòria provoca que els estudiants beneficiaris del programa encara no s'hagen incorporat
9 juliol 2019 14:12h
Els estudiants beneficiaris no cobrarien la totalitat de la beca que els correspondria. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Els 75 estudiants beneficiaris del programa de 'La dipu et beca' de l'Ajuntament de València perdran 15 dies de sou i pràctiques a causa del retard de la convocatòria. Els becaris, que haurien d'haver començat la seua experiència laboral a principis de mes, encara no s'han incorporat a les pràctiques, que transcorren entre els mesos de juliol i agost sense possibilitat de continuar-les al setembre. 

Segons denuncia el Partit Popular de la ciutat de València, aquest retard implicaria que els estudiants d'FP Mitjà i Superior i els universitaris beneficiaris de la beca no cobrarien els 1.000 euros totals d'aquesta –500 euros al mes–. D'aquesta forma, només rebrien 750 euros, ja que se'ls restaria la part proporcional de les dues setmanes que no han exercit les seues pràctiques a causa del retard de la convocatòria. 

La Diputació de València convoca anualment aquestes beques per als mesos de juliol i agost, però, segons denuncien des del PP, l'Ajuntament ni tan sols ha finalitzat el procés de selecció dels beneficiaris. De fet, l'aprovació de la convocatòria de les beques –que preveu que, com a màxim, s'incorporaran 75 estudiants– va ser aprovat en la Junta de Govern Local per Compromís i el PSPV el passat 20 de juny. 

El passat 3 de juliol, quan els estudiants ja haurien d'haver començat amb les pràctiques d'estiu, es van publicar les llistes provisionals. Segons reclamen des del Partit Popular, des del dia 4 de juliol i fins a aquest dilluns 8 de juliol es podien presentar al·legacions i reclamacions. Això suposa que aquesta setmana es publicarà la llista definitiva, que haurà de ser aprovada per la pròxima Junta de Govern Local, aquest divendres.  

Segons expliquen en un comunicat, per a la regidora popular a l'Ajuntament de València, Julia Climent, "aquests fets demostren la falta de sensibilitat del govern de Compromís-PSPV" i critica que a altres ajuntaments els estudiants ja estan realitzant les seues pràctiques. "Tard i malament", repliquen des del PP, que apunten a una "improvisació" per part de Compromís i del PSPV com a causa del retard de la convocatòria. Les pràctiques, de fet, no podran prorrogar-se al setembre, tal com indica la convocatòria, que explicita que la beca transcorre durant els mesos de juliol i agost. 

"Dins del termini i la forma escaient"

Per la seua banda, des de l'Ajuntament de València al·leguen que han formalitzat tots els tràmits administratius del programa 'La dipu et beca' "dins del termini i en la forma escaient seguint estrictament els procediments establits per a l'aprovació d'aquest programa". 

Segons fonts municipals, la diferència respecte a l'any passat recau en la data de convocatòria de la Diputació de València. Així, asseguren que enguany la Diputació va convocar les beques el 4 de juny, mentre que l'any passat ho va fer el 10 de maig. 

"Aquest mes de diferència ha provocat, consegüentment, que els terminis de cada actuació administrativa s'hagen efectuat a partir de la data de convocatòria", expliquen des de l'Ajuntament. Aquests tràmits administratius inclourien des de l'aprovació de l'adscripció al programa fins a la publicació al Butlletí Oficial de la Província. Així, afirmen que han seguit "en tot moment" els terminis legals que garanteixen "una oferta pública i transparent". 

Des de l'Ajuntament indiquen que la intenció del PP local és fer passar "el seguiment dels terminis administratius legalment establits" com a "deixadeses". En aquest sentit, han recalcat que el govern municipal "no se saltarà la legalitat". Ara bé, des del consistori no aclareixen si els estudiants rebran la totalitat de la remuneració de la beca o si, una vegada comencen les pràctiques, no podran cobrar la part proporcional de les primeres dues setmanes de juliol.

next