Més de 170 entitats demanen revocar la deportació de la dona hondurenya que va denunciar una agressió

La dona va acabar detinguda per estada irregular a Xirivella 
19 juny 2019 12:15h
Les entitats han presentat un escrit al delegat del govern espanyol i una queixa davant el Síndic de Greuges. /  TWITTER @CIEsNo

VALÈNCIA. Un total de 173 col·lectius migrants, feministes i organitzacions de tot l'Estat, així com representants polítics, han signat un escrit, presentat per València Acull, Poder Migrante, la Xarxa d'Hondurenyes Migrades i CIES No-València davant el delegat del govern espanyol, Juan Carlos Fulgencio, perquè paralitze l'expulsió de la dona hondurenya que va anar a denunciar una agressió en la Comissaria de la Policia Nacional de Xirivella (l'Horta Oest) i va acabar detinguda per estada irregular.

Així mateix, les entitats han presentat una queixa davant el Síndic de Greuges per a denunciar la "vulneració dels drets fonamentals i les llibertats públiques, emparades per la Constitució", ha explicat Poder Migrante en un comunicat.

L'escrit ha sigut signat per uns 173 col·lectius migrants, feministes i organitzacions, com ara l'Observatori de Drets Humans a Amèrica Llatina de la UCM, i per representants polítics, com ara l'exdiputada Rita Bosaho (Podem), la diputada María Dantas (ERC), la senadora Ana Surra (ERC) i l'exalcalde de Xirivella, Ricard Barberà (Compromís).

Aquestes organitzacions i personalitats han mostrat el seu suport a la víctima i han fet una petició a Fulgencio perquè paralitze l'expulsió de la dona, així com al Síndic de Greuges perquè "garantisca el dret de les persones migrants en situació irregular a denunciar sense por a ser expulsades", ja que, reiteren, "una infracció administrativa no pot estar per damunt d'una investigació penal i la protecció de les víctimes".

Així mateix, les organitzacions han rebutjat la "inadmissible forma d'actuar" de la Policia, perquè consideren que "no van procedir a prendre-li nota de la seua denúncia per agressió" i han instat que es duga a terme una investigació sobre la seua actuació.

En aquest sentit, han expressat "preocupació per la legitimació institucional, social i mediàtica d'aquestes pràctiques que espenten la població migrant a no denunciar, ni defensar els seus drets i llibertats fonamentals, sobretot quan es tracta d'agressions cap a dones en situació de total vulnerabilitat i indefensió".

Les organitzacions han subratllat que la dona va arribar a València fa pocs mesos fugint de la violència dels 'maras' del seu país, que han assassinat alguns dels seus familiars, inclòs un germà. L'escrit denuncia que, en cas que no es paralitze l'expulsió, "en els pròxims dies podria tornar a estar exposada a eixes violències"

next