Diari La Veu del País Valencià
Zaplana aporta un informe al jutjat per a intentar demostrar que no es va enriquir amb comissions fraudulentes

VALÈNCIA. Un informe del catedràtic d’Economia Financera i Comptabilitat José Antonio Laínez, d’Ayuso Laínez&Monterrey, elaborat a petició de Decúria Consulting per a la defensa de l’expresident de la Generalitat i exministre de Treball, Eduardo Zaplana, aportat al cas Erial, assenyala que el matrimoni Zaplana-Barceló va tindre ingressos de 9.670.647 euros entre el període 2001-2017, d’acord amb les declaracions anuals de l’IRPF provinents dels rendiments de treball.

Eduardo Zaplana; la seua dona, Rosa Barceló; la seua filla María i el seu gendre, Luis Iglesias, figuren com a investigats en el cas Erial, en el qual s’investiguen presumptes suborns milionaris de la família Cotino a l’expresident per les adjudicacions del Pla Eòlic Valencià i de les ITV en la seua època al capdavant de la Generalitat.

Zaplana va rebre retribucions per salari, dietes i indemnització per raó del seu càrrec des del 1991 fins a l’abril del 2008, entre les quals destaquen les percebudes com a president de la Generalitat, ministre de Treball, senador, exministre, diputat i exdiputat en el Congrés i, a partir de deixar la política, com a directiu a Telefónica, soci de Decúria Consulting i membre del Consell d’Administració de Logista, segons consta en l’informe, al qual ha tingut accés Europa Press.

Entre el 2001 i el 2017, segons consta en l’informe, els ingressos dels rendiments de treball de Zaplana van ascendir a 8,2 milions d’euros i els de la dona, Rosa Barceló, a 1.465.925 euros, la qual cosa fa una mitjana anual d’ingressos de 568.861 euros –482.630 de l’exministre i 86.230 de la dona.

Així mateix, assenyala que el valor del patrimoni immobiliari del matrimoni “estaria prou justificat per les diferents fonts d’ingressos: donacions, plusvàlues i ingressos provinents de l’activitat professional”.

En aquest informe consta que entre el 1987 i el 2018 el matrimoni va tindre dos xalets a Benidorm –un d’ells venut posteriorment–; un terreny en aquesta localitat; un pis i un apartament a València a la plaça de la Legió espanyola, tots dos venuts, i dos pisos a Madrid: un a la Castellana, venut, i un altre a Monte Esquinza que mantenen en propietat.

Alhora, el matrimoni va participar, a través de donacions i préstecs concedits a les filles, Rosa i María, en el finançament de dos pisos a Madrid, als carrers del Príncipe de Vergara –de María i posteriorment venut– i Alberto Alcocer –encara propietat de Rosa–; un pis a València, a Poeta Querol, i dos pisos a Cartagena d’ambdues.

Totes les compravendes estan “adequadament documentades” en escriptura pública i els mitjans de cobrament i pagament utilitzats en cada cas. Aquest finançament usat per la parella per a adquirir els immobles prové de la venda dels comprats prèviament, un préstec dels pares de Rosa Barceló, un préstec de la CAM i ingressos procedents de l’activitat professional.

Patrimoni d’origen “il·lícit”

No obstant això, segons els investigadors, sí que hi ha indicis de l’existència de patrimoni d’origen il·lícit per part dels investigats i que es concreten en l’existència d’una “desproporció entre ingressos d’origen il·lícit i patrimoni, l’ús de persones físiques o jurídiques interposades” o d'”operacions mancades de justificació legal o econòmica i que podrien estar sent utilitzades per a emmascarar una altra fraudulenta”.

En el cas de María Zaplana, els investigadors citen el contracte de lloguer d’un immoble en el centre de València, amb una contraprestació econòmica mensual de 3.500 euros, quantitats “cridaneres” posades en relació amb els seus ingressos per rendiments del treball i d’activitats econòmiques. El pis el va subarrendar a un ciutadà búlgar implicat en una causa seguida en l’Audiència Nacional en la qual s’investiguen frau fiscal i blanqueig.

Els pagaments s’ordenaven des d’un compte del seu marit, Luis Iglesias. En una conversa interceptada pels investigadors entre Zaplana i el seu testaferro uruguaià Fernando Belhot, l’exministre parla de relacions comercials amb el seu gendre, del qual diu que li va proposar “un parell de coses bones”, encara que afirmava que “cal…, cal parar. Però coses bones! Saps?”.

Comparteix

Icona de pantalla completa