Puig acomiada l'any anunciant un "gran pacte verd" per al 2020 que faça front a la crisi climàtica

El president també ha avançat que pròximament convocarà una cimera de "territoris perifèrics" que reunisca representants de les 15 comarques i els 62 municipis valencians amb frontera amb comunitats veïnes
31 desembre 2019 14:01h
Enguany Ximo Puig ha escollit la Vall del Cabriol com a escenari del missatge de la nit de Cap d'Any. / GVA

VALÈNCIA. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que promourà l'any 2020 un Green New Deal valencià, un "gran pacte verd" que implique tota la societat en "un acord transversal" per a fer front a l'emergència climàtica amb mesures com un pacte pels boscos, la llei de transició energètica o l'estratègia valenciana per la biodiversitat.

Així ho ha expressat el president en el seu missatge de Cap d'Any, gravat a Casas del Río, a la Vall del Cabriol, declarada enguany com a reserva de la biosfera per la Unesco. Des d'aquest escenari, Puig ha tractat de mostrar "la lleialtat dels valencians cap a la seua terra" i la necessitat d'afermar la cohesió territorial.

El cap del Consell ha destacat que "la sostenibilitat no és una opció", sinó una "obligació moral" i una "resposta intel·ligent" a una situació d'emergència que s'ha d'assumir "sense negacionisme" i, al mateix temps, també "sense maximalisme".

Per a Puig, l'any 2019 serà recordat com "el de la consciència pel planeta, un any en què les i els joves han marcat el camí de la resposta a l'emergència climàtica". En aquest sentit, el president s'ha mostrat partidari de "propiciar una transició justa, que no deixe els més vulnerables com a víctimes de la defensa del planeta".

"Els 17 objectius de desenvolupament sostenible que estableixen les Nacions Unides han de ser la nostra guia, una Constitució global d'obligat compliment", ha indicat Ximo Puig, qui ha advocat per establir "un nou contracte social de la humanitat per la superació de les desigualtats, pel treball decent i per la biodiversitat protegida". "Ara, per a complir l'Agenda 2030, necessitem caminar junts, tots a una veu", ha continuat.

"No podem acceptar que es deterioren l'aigua i la fauna de l'Albufera; no podem consentir la pèrdua de diversitat submarina a l'illa de Tabarca; no podem tolerar que el dèficit hídric amenace la flora del Penyagolosa, propietat dels valencians des de fa un any", ha emfatitzat Puig, qui també ha recordat els dolorosos moments viscuts amb les inundacions patides el mes de setembre passat al Baix Segura.

"Aquesta transformació social ha començat i ha de ser imparable", ha assenyalat, especialment quan el País Valencià "es troba en la zona zero del canvi climàtic, just en el cor del Mediterrani, on hi ha més risc d'inundacions, sequeres o onades de calor".

Cim de territoris perifèrics

Puig ha volgut acomiadar l'any, "des del punt més occidental de la Comunitat Valenciana", des d'una de les seues "perifèries" i allí ha al·ludit a la necessitat de cohesionar el territori, també des del punt de vista social, respectant les singularitats de cada comarca i, per tant, "sense uniformitzacions que empobreixen, sense prejudicis, sense centralismes".

"Si els valencians no volem ser discriminats en el conjunt d'Espanya, no podem permetre que cap territori de la Comunitat Valenciana se senta agraviat", ha indicat. El president ha anunciat en aquest sentit que convocarà en el primer trimestre de l'any una cimera de "territoris perifèrics" que reunisca representants de les 15 comarques i els 62 municipis valencians amb frontera amb comunitats veïnes.

"Són els llocs més allunyats del Palau de la Generalitat, molts d'ells afectats pel despoblament, com aquest llogaret de Casas del Río, de 25 habitants, i vull escoltar les seues reivindicacions i millorar la nostra cohesió", ha explicat el president, qui ha al·ludit també a la "fita històrica" que representa per a eixa cohesió l'alliberament de l'AP-7 entre Alacant i Tarragona després de mig segle de peatge.

Reivindicació d'un finançament just

El president s'ha referit també a la cohesió a l'estat espanyol. "Necessitem i exigim un nou govern que atenga totes les problemàtiques territorials sense privilegis i sense discriminacions", ha subratllat Puig, que ha remarcat que el País Valencià "fa massa anys que no troba resposta a allò que li és fonamental: un finançament just". "És senzill: només demanem igualtat i justícia, amb lleialtat, amb fermesa, amb sentit de la història", ha assenyalat.

El responsable del Consell ha fixat com a prioritats per al 2020 la creació de llocs de treball i l'aprofundiment en la justícia social, "amb una sanitat pública eficient i moderna, una educació en valors i innovadora i uns serveis socials inclusius i garantia d'humanitat".

Lluita contra la violència de gènere

Puig ha al·ludit també a la necessitat de combatre la violència de gènere. "131 dones valencianes assassinades des del 2003 i més de 84.000 valencianes vigilades pels cossos policials són xifres intolerables", ha remarcat el president. "Aquest és hui el principal problema de la societat i tots i totes hem de contribuir a solucionar-lo: sense mirar cap a un altre costat, sense vacil·lacions, excloent els relativistes i la seua indignitat moral", ha manifestat.

next