Diari La Veu del País Valencià
Una xarxa de rutes ciclistes amb 2.300 quilòmetres nous unirà més de 270 municipis valencians

VALÈNCIA. La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, va presentar aquest dimarts la Xarxa d’Itineraris No Motoritzats (XINM) que ha elaborat per primera vegada la Generalitat per a planificar i desenvolupar una xarxa d’itineraris i rutes ciclovianants a tot el territori valencià.

Així, l’estudi realitzat planteja la construcció de 2.300 quilòmetres nous de rutes ciclovianants que vertebraran el territori i potenciaran la mobilitat sostenible en tot el territori. “Amb aquesta proposta, el 92% de la població de tota la Comunitat tindrà connexió amb itineraris ciclistes”, va indicar Salvador abans d’afegir que estan “establint les bases de la mobilitat sostenible del futur”.

Aquests 2.300 quilòmetres nous de rutes s’afegiran als més de 1.017 que hi ha en l’actualitat en marxa. Això suposarà que, amb les actuacions que es preveuen en la XINM, s’arribarà als 3.360 quilòmetres, amb més de 289 ciclorutes que donaran servei a 274 municipis i a més de 4,6 milions d’habitants.

La inversió estimada en l’estudi per a realitzar les actuacions ascendeix a aproximadament 141 milions d’euros i es podrà dur a terme gràcies a la col·laboració de les diferents administracions implicades, així com amb fons europeus, ja que moltes d’elles compleixen els requisits per a accedir a diversos fons, com ara els Feder.

Amb la nova xarxa que planteja la Generalitat es podran completar i unir els itineraris existents, ja que molts d’ells no tenien continuïtat entre ells i formaven “una malla inconnexa”. També es facilitarà l’accés directe entre poblacions permetent en molts casos la intermodalitat amb transport públic i donar més permeabilitat a grans infraestructures, com ara carreteres, autovies i el ferrocarril.

Mobilitat quotidiana i recreativa

L’objectiu de la Conselleria ha sigut “elaborar una xarxa amb itineraris quotidians que milloren la mobilitat sostenible diària però també itineraris recreatius de mitjana i llarga distància, com ara Eurovelo o les vies verdes i la Via Litoral”, va explicar Salvador. D’aquesta manera, “oferim a l’usuari una xarxa completa, segura i còmoda com una autèntica alternativa atractiva a la mobilitat tradicional”.

Per a això, la Generalitat primer ha elaborat un inventari digital de totes les vies de caràcter interurbà existents al territori, amb independència de la titularitat de la via, i així s’ha realitzat un diagnòstic adequat i s’han identificat els problemes i les manques.

Amb aquest inventari, la Conselleria ha elaborat un catàleg que en un futur serà accessible a través del visor cartogràfic de la Generalitat amb informació d’interés per als usuaris i que disposarà de fitxes de cada itinerari.

“Un referent en mobilitat sostenible”

La XINM s’emmarca dins dels objectius de millora de la mobilitat inclosos en el Programa Estratègic UNEIX per als anys 2018-2030; per això, moltes de les actuacions que preveu ja estan en marxa, com ara la connexió de la via verda xurra i d’Ojos Negros –que està en fase de projecte–, i els trams de l’Eurovelo, com ara el que travessa el Parc Natural de Cabanes –que ja està en servei–.

Finalment, la consellera va assenyalar que en aquests quatre anys “s’ha avançat molt en la vertebració del territori i en la mobilitat sostenible”. “Des del 2015 hem mobilitzat més de 71 milions d’euros per a impulsar més de 200 nous quilòmetres de carril bici”, va explicar. I va concloure: “Amb la XINM continuem avançant perquè la Comunitat siga referent en mobilitat sostenible”.

Comparteix

Icona de pantalla completa