Diari La Veu del País Valencià
Els visitants de la Cova Tallada de Xàbia hauran de demanar cita prèvia per Internet per a poder accedir-hi

VALÈNCIA. La Cova Tallada, al terme de Xàbia, acostuma a ser víctima de la massificació en el període estival. Ho corroborava Joseba Rodríguez, director del Parc Natural del Montgó, en declaracions a aquest diari fa un parell d’anys. A fi de controlar les visites, la Junta Rectora del parc va encarregar un estudi de la capacitat de càrrega d’aquest espai “per a treballar amb informació objectiva”, segons explicava Rodríguez. L’informe ha arribat a temps per a aquestes vacances.

L’objectiu d’aquest treball era el d’establir un contingent diari de les persones que arriben tant per terra, des de Dénia, com per aigua, en caiac. Els motius al·legats per la Junta Rectora eren els riscs per a l’ecosistema litoral i, també, per als visitants.

A l’interés mediambiental de la Cova Tallada se li suma el cultural, ja que s’hi han trobat restes arqueològiques del segle XI; concretament, dos cresols. Rodríguez, però, explicava que només hi havia “una única figura de protecció” per a la Cova Tallada, “un catàleg de coves” on està inclosa.

Fi a les escapades improvisades

Aquest serà el primer estiu que la Cova Tallada se salvarà de la massificació turística. Si més no, del 15 de juny al 30 de setembre –ambdós inclosos–. Ho farà limitant el nombre diari de visitants i, també, establint l’obligatorietat de demanar cita prèvia per a accedir-hi.

La reserva, que només serà vàlida per al dia i el tram horari indicat, es realitzarà de forma telemàtica mitjançant un enllaç que farà públic la Direcció del Parc Natura del Montgó. Quan es faça la reserva, s’informarà els sol·licitants de les condicions de la visita, incloent-hi les limitacions de determinades accions o la responsabilitat dels visitants respecte a les condicions de seguretat i riscos.

Així es desprén de la resolució del 27 de maig del 2019 de la Direcció General de Medi Natural i Avaluació ambiental per la qual es regulen els accessos a la Cova Tallada durant l’estiu del 2019, publicada aquest dimecres en el DOGV.

Un màxim de 71 persones a la vegada a l’interior de la cova

La regulació per a no sobrepassar la capacitat d’acollida de la cova és d’aplicació tant per a l’interior d’aquest enclavament natural com per al seu entorn immediat. Les empreses de turisme actiu de visites amb caiacs hauran de registrar un document d’acceptació de les condicions que han de complir en les visites, si bé queden excloses les empreses que compten amb certificat de la marca Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana per a aquesta activitat, prèvia comunicació a la Direcció del Parc Natural.

Durant el període establit, el nombre màxim de visites simultànies a l’interior de la cova no podrà superar les 71 persones, repartides entre les que accedeixen per lliure i les que ho fan mitjançant empreses. Al llarg del dia, podran entrar 370 visitants per via terrestre o amb caiac de forma autònoma. Pel que fa a les empreses de caiacs registrades correctament, la quota d’accés assignada és de 112 persones.

A més, també hi ha una regulació horària. En el cas dels visitants per lliure, queda de la següent manera: 43 persones de 9h a 10.30h; 57 persones d’11h a 12.30h i de 13h a 14.30h, i 71 persones de 15h a 16.30h, de 17h a 18.30h i de 19h a 20.30h. Pel que fa als turistes en caiac, podran accedir-hi 14 persones de 8h a 9h, d’11h a 12h, de 12h a 13h, de 13h a 14h i de 14h a 15h, i 21 persones de 9h a 10h i de 10h a 11h.

Qui s’encarregarà del compliment d’aquestes normes?

Per tal que s’aplique aquesta resolució, la Direcció General, juntament amb els consistoris de Dénia i Xàbia, habilitarà els mitjans necessaris, en particular pel que fa a la formalització de les reserves i a la vigilància del seu compliment.

Els agents de l’autoritat amb competències en medi ambient, els agents de Policia Local i les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat vetllaran pel compliment de la resolució. Pel que fa als possibles problemes que puguen sorgir en l’aplicació d’aquestes normes, la direcció general del Parc Natural s’encarregarà de resoldre’ls en l’àmbit de la seua competència.

A l’espera d’una ordre que faça ‘permanents’ les mesures de control

El risc d’accidents i l’amenaça a l’entorn natural van motivar que la Junta Rectora del Parc Natural creara el 2017 una comissió d’ús públic per a analitzar la situació i aportar-hi solucions. També es va desenvolupar un estudi de capacitat d’acollida de la cova que va ser valorat pels ajuntaments de Dénia i Xàbia el juny passat.

Una vegada analitzat, es va posar de manifest la necessitat de regular “de manera dinàmica” l’afluència de visitants en determinades dates. Aquesta possibilitat de limitar l’accés per mar i per terra està prevista tant en el pla d’ordenació dels recursos naturals (PORN) del Parc Natural com en el pla rector d’ús i gestió (PRUG).

Segons assenyalen els responsables, la regulació dels accessos obeeix “a una necessitat científica refrenada pels òrgans de participació del Parc Natural” i haurà d’allargar-se en el temps en funció de la persistència de la ‘sobrefreqüentació’ de la cova.

Si bé s’apunta que és necessària una ordre amb la finalitat de fer ‘permanent’ aquesta regulació, des de la Direcció General s’ha considerat necessari i oportú anticipar mitjançant una resolució aquestes mesures de control que en un futur s’incorporaran en l’ordre.

Comparteix

Icona de pantalla completa