Vine-te'n a Cofrents!

3 maig 2019 06:00h

La central nuclear de Cofrents té ja 35 anys i per tant està caducada i més que amortitzada, no obstant el govern del PSOE i Iberdrola volen perllongar 11 anys més el seu funcionament. La raó única i obvia és que genera més d'un milió d'euros nets cada dia per als amos de la companyia i algun exministre endollat...

Els dóna igual si la nuclear cada any que passa suposa major perill per als valencians i manxecs, perquè els materials i dispositius del reactor estan sotmesos a duríssimes condicions de pressió, temperatura i radioactivitat, i cada any que passa fallen més. De fet, l'any passat la central va tindre un problema amb els accionadors de les barres de control i l'any anterior un altre pel trencament d'una vàlvula del circuit intern del reactor, dos accidents importants que la tingueren parada durant més d'un mes.

Durant els últims 10 anys són ja més de 100 els incidents de tota mena que s'han produït i no hauríem d'esperar que es produïsca un de tan greu que ens ficara en perill als qui vivim al voltant de Cofrents, la nostra salut i la nostra economia valen molt més que una caducada central nuclear. Recordem Fukushima, Txernòbil, Harrisburg, Windscale, Maiak...

 

Als amos d'Iberdrola i al govern tampoc els importa si este negoci, brut en tots els aspectes, genera milers de tones de residus radioactius cada any que seran perillosos durant segles, l'ètica no és precisament el punt fort dels ionquis dels diners. Malgrat que a hores d'ara ningú sàpiga on amagar aquesta maleïda herència que deixarem als nostres descendents, perquè encara no hi ha un cementiri nuclear a Espanya.

També els dóna igual que siguem el país d'Europa amb més Sol, una energia absolutament neta i renovable que podria autoabastir-nos d'electricitat, però que a penes l'aprofitem gràcies al decret Soria, del PP. El «problema» és que l'energia solar resulta gratis i acabaria amb el negoci brutíssim però molt lucratiu de les elèctriques.

A ells els dóna tot igual, tot per la pasta, però a nosaltres no i per això anem aquest diumenge a Cofrents, a reiterar la nostra denúncia pel greu perill que suposa per a milions de persones i pels residus que deixa per a milers d'anys. I invitem a tothom que vinga amb nosaltres, a defensar la nostra terra, la nostra salut i als nostres fills/nets/besnéts/...

Hi ha 34 municipis, amb una població conjunta d'uns 2.000.000 d'habitants, que han demanat ja el tancament de la nuclear de Cofrents: l'Alcúdia (V), Alberic (V), la Pobla Llarga (V), Alzira (V), Cullera (V), Corbera (V), la Vall d'Uixó (CS), Xest (V), Sagunt (V), Alcoi (A), Burjassot (V), Carcelén (AB), Benetússer (V), Carcaixent (V), Catarroja (V), Xirivella (V), Manuel (V), Albalat (V), Callosa d'en Sarrià (A), Benifairó de les Valls (V), Alacant (A), Puçol (V), Guadassuar (V), Sueca (V), València (V), Casas Ibáñez (CR), la Barraca (V), la Recueja (AB), Madrigueras (AB), Carlet (V), Villamalea (AB), Vila-real (CS), Cenizate (AB) i Villatoya (AB). També el Parlament Valencià va aprovar una proposta no de llei demanant el tancament definitiu de la nuclear quan expire l'actual permís; ha sigut la primera vegada que aquesta institució s'ha pronunciat així, sense excuses ni pal·liatius. I el mateix ha fet la Diputació d'Albacete.

Entre tots/es hem d'aconseguir que quan caduque l'actual permís de funcionament, el 2021, no el renoven més. Els amos d'Iberdrola i els endollats ja han tret massa beneficis, ficant-nos en perill a tots, fins i tot els no nascuts. És hora de tancar la central nuclear de Cofrents.

El diumenge 5 de maig, a les 11h, ens veiem a Jalance!

next