Una victòria en els tribunals permet que València recupere el control dels apartaments turístics

Els pisos hauran d'estar ajustats a la normativa municipal recollida en el PGOU
26 juliol 2019 13:14h
El control dels pisos turístics il·legals es va iniciar a Ciutat Vella. / EFE. Imatge d'arxiu

VALÈNCIA. La voluntat de les institucions per acabar amb els pisos turístics il·legals continua. Una nova victòria als tribunals ha atorgat a l'Ajuntament de València la potestat per a poder decretar els cessaments d'activitat i el tancament de tots aquells apartaments turístics que incomplisquen la normativa municipal. La vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, ha anunciat que d'aquesta forma el control definitiu sobre els allotjaments turístics de la ciutat "torna a l'Ajuntament de València", ja que tots els pisos que es lloguen amb aquesta finalitat hauran d'estar subjectes a les normes recollides en el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU).

Acompanyada pel vicealcalde de Compromís, Sergi Campillo, Gómez ha explicat el transcurs d'aquesta entesa en els tribunals: tot va començar quan, arran del Pla d'Inspecció per a supervisar l'efervescència els apartaments turístics, l'Ajuntament va denunciar alguns propietaris de pisos de lloguer que incomplien la normativa municipal. En un principi, l'Ajuntament va decretar-ne el tancament, ja que els pisos incomplien la normativa municipal pel que fa a la localització dins de l'edifici residencial.

De fet, el PGOU indica que els apartaments turístics i els negocis només podien ubicar-se en la planta baixa o en la primera planta en el cas dels edificis residencials i no disseminats per tot l'edifici. Amb la Llei del Turisme del 2018, la competència per a inscriure els pisos turístics passava a l'Ajuntament i, per tant, havien d'ajustar-se al que marcava la norma municipal.

Els propietaris al·legaven que els pisos estaven inscrits abans d'entrar en vigor la Llei del Turisme del 2018 i que, per tant, estaven subjectes a la norma anterior, registrada el 2014. A més, s'escudaven que no estaven prestant un ús comercial o d'activitat econòmica, sinó que el pis tenia un ús residencial. Ara bé, per a poder exercir aquest tipus d'activitat és necessari un certificat d'impacte mediambiental que els propietaris no havien presentat i, per tant, situava aquests pisos fora de la legalitat.

Aquesta nova victòria en el Tribunal Suprem per part de l'Ajuntament obri la porta al fet que a l'Ajuntament se li concedisca la capacitat de regular qualsevol apartament turístic, estiga registrat abans o després de l'entrada en vigor de la Llei de Turisme. Un control que permetrà a l'Ajuntament supervisar a xicoteta escala una nova onada d'apartaments turístics il·legals.

next