Diari La Veu del País Valencià
Benvingut el 1r tram de la Via Verda de La Pobla-Manuel-Xàtiva

Aquest dimecres, 2 de maig, es va inaugurar el primer tram de la Via Verda (VV) que passa per Manuel i des de La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció ens alegrem molt que per fi s’haja condicionat aquest tram urbà que millora i dignifica el poble de Manuel. I, per la nostra part, felicitem els responsables d’aquest encert.

Igual que felicitem els responsables d’haver condicionat el tram de la Via Verda Ribera-Safor o de l’Antic Trenet al seu pas per La Barraca, que va ser inaugurat el passat novembre. Enhorabona.

Però hem de dir també que el de Manuel és un tram de mig km aproximadament, dels 11 totals que composen la VV, i el de La Barraca és de menys d’un km, dels 21 que hi ha entre Carcaixent i Tavernes (60 fins a Dénia).

Ambdós trams s’han fet amb diners, pocs per cert, dels Ajuntaments, la Mancomunitat i la Diputació i està previst fer enguany un altre tram de la VV Ribera-Safor entre La Barraca i el Portixol, amb 750.000 € de la Conselleria d’Obres Públiques i Vertebració del Territori. El Ministeri encara no ha ficat ni un cèntim, tot s’ha de dir.

A este pas, segurament tindrem completades aquestes dues Vies Verdes abans del 2100…

El Ministeri de Transport seguix malbaratant milers de milions en l’AVE, obviant l’alternativa més econòmica i ecològica de completar i millorar la via doble actual. L’AVE, com les autovies, les autopistes i els aeroports, resulta caríssim perquè cada km puja per damunt dels 10 milions d’€ [1]. A més a més mai compensarà els costos de construcció perquè no servix per a la majoria de la població i, malgrat la crisi i les retallades, ja tenim més km per habitant que la mateixa Alemanya, quelcom fins i tot ridícul, estúpid. Una bestiesa tan gran que sols es pot explicar per l’increïble grau de corrupció que regna en aquest país [2].

I la nova Generalitat insistix a reclamar el corredor mediterrani també d’AVE, no s’atrevix a canviar a fons la política de transport. Això quan està sobradament demostrat que l’actual model és obsolet, caduc, insostenible per tants problemes com origina: milers d’accidents amb augment de les víctimes, excessiva contaminació que ofega les grans ciutats, dependència de les màfies petrolieres, calfament del clima que s’accelera més del previst, destrucció del territori, etc.

Doncs bé, amb el que costa 1 sol km d’AVE podrien fer-se la Via Verda de La Pobla-Manuel-Xàtiva, la Via Verda Ribera-Safor, el Camí del Xúquer i el Pont de Fortaleny amb la passarel·la necessària (este diumenge dia 6 precisament hi ha concentració a les 10h al Pont), tots junts, durant el que resta d’aquesta legislatura. Però la inèrcia d’uns i els interessos d’altres dificulten el canvi de mentalitat i entorpixen els pressupostos necessaris.

Necessitem que els responsables de la política de transport canvien les prioritats i assumisquen que ja hi ha massa infraestructures grans, dures, impactants, que aquest model de transport resulta insostenible econòmicament i ecològica. Ja hi ha prou d’AVE, autopistes, autovies i aeroports!

El que cal ara és optimitzar les infraestructures existents i crear la xarxa per a ciclistes i vianants. Tots estos projectes són xicotets en amplària i despeses però molt grans quant a possibilitats de millores socials, econòmiques i ecològiques i haurien de fer-se realitat en aquesta legislatura…

[1] Cada km de l’AVE entre Madrid i Barcelona ha costat 14,4 milions d’€

[2] La trama de l’AVE a Múrcia apunta ja a quatre grans constructores

Comparteix

Icona de pantalla completa