Diari La Veu del País Valencià
Ni les bicis són el problema ni les falles tenen patent de cors

Els franquistes pegaren un colp d’estat contra la II República i afusellaren milers d’innocents acusant-los d’haver-se rebel·lat contra ells (!). Els nazis assassinaren milions d’innocents, xiquets inclosos, acusant-los de ficar en perill la raça ària (?). I, ara, els fallers de la Plaça Major d’Alzira ens acusen els ciclistes i ecologistes de no deixar-los circular i ens equiparen amb els nazis, dient-nos “bizis” i “nacional biziclistes”…

Qui va escriure el cartell o no sap res d’història, cosa greu perquè parla sense saber, o vol trivialitzar els crims de nazis i franquistes, cosa encara pitjor a causa de la complicitat que implica (a Alemanya i França, per exemple, està penat per llei trivialitzar la càrrega criminal del nazisme). El cartell fou molt desafortunat i ofensiu perquè òbviament els cicloecologistes no tenim res a veure amb aquells assassins –que la història se’ls trague per sempre– ni impedim circular ningú. De fet, en tota la legislatura, l’Ajuntament d’Alzira sols s’ha atrevit a tancar al trànsit un trosset del carrer Hort dels Frares (150 m) perquè era massa estret i feia anys que ho venien demanant els veïns. Així que els fallers de la Plaça Major s’han passat, molt.

Encara que els coste d’entendre o acceptar a alguns, el problema del trànsit no som les bicis ni els ecologistes, tot el contrari. El problema són els 1.300.000.000 d’automòbils que roden pel món i els 25.000 que roden per Alzira. Eixe és el vertader problema, que són massa i que contaminen excessivament amb el CO2, NOx, COV, partícules, O3, soroll, etc. que aboquen a l’atmosfera. Una allau d’autos que provoca al món cada any 1.250.000 morts per accidents i 50.000.000 de ferits, més els milions de malalts i morts per la contaminació, la destrossa de l’entorn de les ciutats i, com a efecte secundari però també molt greu, la caloreta que puja imparable dècada rere dècada.

Què és el que no s’entén d’açò? Què hi ha tan difícil d’entendre que una vegada i altra tornen alguns amb la tabarra que les bicis són el problema?

Tots sabem que les bicis no contaminen, no calfen l’atmosfera, a penes ocupen espai, no consumixen derivats del petroli, no donen diners a les petrolieres ni als criminals que provoquen guerres i terrorisme per tot arreu i, a banda, estalvien despeses a la Seguretat Social pels beneficis de l’exercici físic. Les bicis són una solució important per a l’insostenible transport actual i quan una persona elegix la bici per desplaçar-se li està fent un favor a tothom. I molta gent no s’atrevix a anar en bici pel perill que suposen tants cotxes com hi ha. Per tant, el problema no són les bicis, són els autos, ELS AUTOS!

El més graciós, i ridícul, d’esta situació és que en la majoria dels desplaçaments urbans cada auto sols duu 1,3 persones i són desplaçaments per anar a menys de 3 km, distància que en bici es fa pràcticament en el mateix temps, comptant el de desaparcar, parar en semàfors, passos zebra, cedir el pas i tornar a aparcar. I en les hores punta els autos tarden més que les bicis a causa dels inevitables embussos.

Als que no desitgen entendre-ho, caldria preguntar-los si realment volen als seus fills/nets, perquè els xiquets són els que més patixen quan respiren l’aire contaminat, ja que estan creixent i són els més sensibles. I els nostres néts o besnéts, que encara no han nascut, serà just que se troben un clima xafogós on siga penós viure i tinguen plagues per tot arreu? Quin mal hauran fet ells per a rebre un món pitjor i més pobre, un món ‘saharitzat’?, com diuen ara els científics.

Qui pot pensar encara que el problema som els ecologistes i les bicis? No s’enteren que a Amsterdam, Oslo, París, Roma i moltes altres ciutats estan tirant els cotxes fora del centre i de la mateixa ciutat?

Resulta molt significatiu que ens insulten agressivament (no és això un delit d’odi, senyors jutges?) els de la falla més unflada, feta a base de poliestiré expandit i, per tant, la més contaminant de tot el municipi (és legal cremar plàstics i omplir de gasos tòxics i cancerígens el centre del poble, senyor alcalde, senyor fiscal?) …

Els han donat el premi major però hauria sigut més apropiat atorgar-los el primer premi a la mala educació per insultar els qui defensem el medi ambient i la salut de tots i un altre a la falla més contaminant, ja que era la més unflada de plàstic.

Ja sabem que durant dècades, interessadament, la publicitat ha fet creure que els autos són el millor per desplaçar-se i les autoritats han fet creure que les falles són la cosa més gran del món; però no, ni els automòbils són el millor, ni les falles són el més gran. I per damunt del dret a conduir, molt per damunt, està el dret a la salut, i per damunt del dret a fer ninots de plàstic i a cremar-los en la via pública està el dret a tindre un ambient net, sa i respectuós.

De manera que, com a mínim, algú o alguna en nom d’esta falla hauria de demanar disculpes pels insults del cartell. Perquè ni les bicis són el problema ni els fallers tenen patent de cors per a dir barbaritats.

Comparteix

Icona de pantalla completa