Diari La Veu del País Valencià
Recuperant memòria històrica a Vilafamés

El tema de la Guerra Civil, com es va viure al poble, ha estat fins ara un tema del qual no es parlava. Existia una mena de silenci imposat i que per inèrcia continuava. La recuperació de l’antic camp d’aviació i els actes que van acompanyar aquest esdeveniment han significat trencar amb eixe silenci. Sobretot, cal insistir: recuperar una part de la història del poble. No fa molt de temps, en l’anterior legislatura local, se’ns va ocórrer esmentar en una guia turística que el poble havia sofert diversos bombardejos de la Legió Cóndor durant la Guerra Civil. Aquest detall, real òbviament, va provocar que el batlle ens demanés que llevàrem tal cita històrica, puix al seu entendre eixe tema feria la sensibilitat dels veïns. Doncs ara ja es pot parlar!

Aquestos dies tingué lloc l’acte de presentació de la restauració del camp d’aviació republicà, fet del qual la premsa s’ha fet ampli ressò; per això no insistiré en eixe acte de la jornada d’un fred dissabte de febrer. De vesprada, la Sala Quatre Cantons –antiga escola de xiquetes– registrà una afluència més que considerable; gent de Vilafamés i amics i amigues vingudes d’altres llocs escoltaren les intervencions que van anar explicitant com es va produir l’arribada de la República al poble, amb dades dels partits polítics i la seua gent representativa, i de les millores que es feren efectives en el curt espai del govern republicà fins a la guerra. No mancaren anècdotes ni referències a altres circumstàncies referents de la vida quotidiana. Al capítol de la guerra el camp d’aviació fou un fet cabdal que transvasà la rutina, puix va incidir de forma molt rellevant en la situació de la gent, com es va escoltar en una gravació d’alguns supervivents. D’especial interès va estar el tema de les bombes dels avions de la Legió Còndor, causant de grans destrosses i alguna víctima. Una vegada les tropes franquistes van arribar, ocuparien el camp d’aviació que havia estat la base d’avions fidels a la causa republicana.

La recuperació de gran part del espai que ocupà el camp d’aviació, amb trinxeres, refugis i altres elements, pot ser motiu de visites turístiques, ampliant l’oferta existent del Conjunt Històric i el Museu d’Art Contemporani, amb la qual cosa tot el poble es pot beneficiar. Tanmateix no hem d’ignorar altres aspectes simbòlics o que estan relacionats amb l’auto estima. Cal insistir sobre el capítol d’història que s’ha recuperat, en especial gràcies a una investigació, enriquint el sentiment de ser un poble amb identitat, la qual cosa ajuda a estimar el conjunt que conforma allò que hem rebut en herència com a patrimoni històric.

Celebrem, doncs, la iniciativa que ha fet possible la recuperació del camp d’aviació i la memòria, quelcom que des de feia temps reivindiquem des de diverses instàncies a Vilafamés.

Comparteix

Icona de pantalla completa