Diari La Veu del País Valencià
Marxa i concentració pel tancament de Cofrents

Els activistes tendim a actuar localment, que és bo i necessari, però de vegades ens oblidem de problemes fonamentals que ens queden un poc lluny, i això ja no és tan bo. Per la seua banda, la majoria de gent tendeix a ignorar totalment problemes importants que li afecten directament, de vegades és suficient passar-li un baló o algun famoset per la caixa nècia perquè s’oblide de tot el que ocorre al seu voltant, i això és un greu error…

De què ens servirà tindre unes ciutats boniques, verdes, cultes i sostenibles (que encara no les tenim i hem de continuar lluitant per aconseguir-les), o tindre el campió de la lliga o el famoset de torn ací mateix, si esclata la central nuclear de Cofrents, situada a sols unes desenes de km de nosaltres?

Recordem Maiak, Harrisburg, Txernobil i Fukushima…

Així doncs hem de fer un esforç per aconseguir que no li amplien a Iberdrola el termini de funcionament i tanque el 2021, quan caduca el permís actual de l’amenaça nuclear que ens apunta des de Cofrents. Hem de mobilitzar-nos per a tancar-la definitivament perquè si no ho fem, els milers de milions d’euros en joc es mouran per baix mà i allargaran altres 10 o 20 anys més el seu funcionament, multiplicant la probabilitat d’accident màxim.

Recordem Vandellòs I, la nuclear que va estar a punt de rebentar a Tarragona…

Si som intel·ligents, no esperarem que ocòrrega cap catàstrofe, actuarem abans. I aquesta setmana hi ha convocades dues accions de denúncia importants:

5, 6 i 7 de maig: Marxa en bici a Cofrents, que ix de la plaça de l’Ajuntament de València el divendres a les 16:30 h en punt, anirà per la vora del Canal Xúquer-Túria i arribarà a Alzira, on es passarà la nit; el dissabte eixirà a les 9:30 h, per arribar fins Aiora de vesprada; d’ací eixirà el diumenge a les 9:30 h i arribarà al pont de la central nuclear. 151 km valents per recordar a tots/es que bona part de l’aigua que es beu a la capital i rega els camps que produeixen els nostres aliments passa per la central nuclear, i per denunciar que si hi ha un accident greu la radioactivitat pot contaminar les províncies de València, Albacete i d’altres en poques hores i per a molts anys…

Diumenge 7 de maig: Concentració davant de la Central Nuclear a les 12:30 h. Eixirem en autobusos de la plaça d’Espanya a València a les 10:30 h. Més informació de les dues activitats al blog de Tanquem Cofrents.

Si Alemanya pot tancar, i de fet ja està tancant, totes les seues centrals nuclears, substituint-les per estalvi, eficiència i renovables, especialment l’energia solar; nosaltres podem fer-ho encara més fàcilment perquè rebem un 40% més d’energia solar i aquesta cada any resulta més econòmica, de manera que actualment resulta més barata que l’electricitat convencional, fins el punt que les instal·lacions termosolars i fotovoltaiques (sense les penalitzacions d’aquest corrupte govern) s’amortitzen en quatre o cinc anys. Hem d’assumir que al PV som pobres en totes les fonts d’energia convencionals: petroli, carbó, gas natural i urani, fins i tot en hidràulica i potser eòlica, però som rics en energia solar perquè rebem uns 1.800 kwh/m2·any, aprofitem-la doncs.

És vertaderament estúpid i ridícul que Alemanya tinga instal·lades 8 vegades més plaques solars que nosaltres. I realment increïble, al·lucinant, que mantinguem centrals nuclears que sols beneficien uns pocs Mr. Scrooge mentre amenacen la supervivència, la salut i l’economia de milions de persones. És indignant!

Per últim, recordem que seguim presentant mocions als Ajuntaments perquè demanen el tancament definitiu de la central nuclear de Cofrents i ja són 23 els que l’han aprovada.

Animeu-vos i transcendim els temes locals, oblidem-nos de balons, famosets i similars, i participem en aquestes accions, perquè sols mobilitzant-nos podrem aconseguir-ho: Taquem Cofrents!

Comparteix

Icona de pantalla completa