Diari La Veu del País Valencià
L’èxit del ‘brexit’ (*)
Efectivament amics, abans que arribe el 23 de juny, dia en el qual el Regne Unit consultarà si roman a la UE, una Unió Europea sense nord i en crisi permanent, des de Londres han acollonit els caps de la UE –ja sabeu els tres països que ho remenen tot– i han obert les portes al cap del govern britànic per tal de treu-li el suc a la llima. Amb el xantatge que el govern de David Cameron faça campanya a favor de la permanència a la UE continental, aquesta ha concedit al premier la possibilitat de modificar el contracte social europeu, amb mesures que afecten la lliure circulació de persones i també afecten el principi de la igualtat de drets. Així s’aconsegueixen mesures que puguen aturar la lliure circulació de persones i també a la igualtat de drets. Cameron aconsegueix, així, evitar l’entrada d’immigrants tot posant en perill l’estat del benestar europeu. Londres –amb el vistiplau de Brussel·les– pot discriminar els treballadors en funció del seu passaport. Això és una traïció al projecte europeu de llibertats i drets civils per tal d’anorrear-lo i aixeca més les distàncies entre els diversos països membres de la Unió.

Això s’ha pogut constatar en la dificultat de les negociacions i en comprovar com des del bloc dels països de l’est s’ha mostrat la màxima resistència al tracte que UK volia aconseguir per als emigrants. Així doncs, els països pobres també aconseguiren que els privilegis atorgats als anglesos en matèria d’immigració siga de set anys i no de 13, com pretenia Londres.

O siga que aprofitant la feblesa, en la qual roman permanentment la UE, l’UK ha aconseguit que li facen un vestit a mida perquè es tracta dels fills de la Gran Bretanya. Perquè amics, no hi ha vestits a mida per a tothom ni de bon tros.

Ja en fa d’anys, que la Unió Europea no té un projecte ben travat amb un ideari polític ferm i col·lectivament admés i assumit per la majoria dels socis. D’aquesta dispersió ben bé podem detectar –dissortadament– com diversos països de la Unió tenen criteris convergents amb els defensats pel premier britànic, en David Cameron, pel que fa al tractament d’emigrants, i no parlem de refugiats perquè hauríem d’encetar un capítol vergonyant i agre.

Comptat i debatut, dos països des de dins, i amb l’euro, i un altre des de fora i amb llur pròpia moneda (poseu-li noms vosaltres), fan i desfan fins i tot decidint el futur d’Europa i això no és bo per a la mateixa Europa. Molta comèdia organitzen alguns alts representants per al final acabar sotmetent, o claudicant, davant les pressions dels Lehmans Brothers i totes les coves de lladres homologades que reben les benediccions de l’FMI, el BCE i la resta de manipuladors de l’economia internacional.

Diuen que Standard Life, la City i el president de CBI –la patronal més influent anglesa–, així com Marc & Spencer sembla que estan per continuar lligats al continent, la qual cosa ens fa sospitar que no deu ser molt bo per nosaltres.

Ja s’ho faran, perquè al capdavall ja sabem que els britànics són molt seus i sols ens volen de companys de viatge per allò que els convé.

Així han aconseguit un nou estatus que els permet, en la pràctica, tindre un peu dins i l’altre fora; o siga un en el continent i l’altre en les seues illes.

(*) Mot que defineix una possible eixida de Gran Bretanya de la UE

pepferrerlletres.blogspot.com

Comparteix

Icona de pantalla completa