Fum de plàstics cremats i pèssima política de residus

25 octubre 2016 01:00h
Incendi des de Carcaixent.
Aquest dilluns hem hagut de tancar les finestres i no eixir al pati en els centres educatius i de persones majors d'Alzira, i suposem que també a Benimuslem i algun altre municipi veí, pel fum que arribava des del magatzem de residus de Benimuslem que s'ha cremat i que durant tot el matí ha embrutat el cel de La Ribera. Sens dubte el fum negre contenia centenars de compostos químics perjudicials per a la salut humana i de la resta d'éssers vius de la comarca, encara sort que els bombers han actuat amb diligència i han apagat l'incendi en unes hores...

Davant d’això, nosaltres demanem a les autoritats responsables que informen bé i publiquen l'anàlisi del fum i la seua toxicitat.

També volem saber si el magatzem afectat complia les normes de seguretat legals i si els inspectors corresponents les havien comprovat recentment. I en cas contrari si es prendran mesures legals.

A més, volem conèixer quants i quins llocs semblants, amb perillositat potencial, hi ha a la comarca i el seguiment que es fa d'ells.

Finalment hem d'assenyalar que açò, el fum tòxic d'aquest matí (i el d'altres dies perquè estan cremant la palla de l'arròs i fumant-nos a tots els habitants de les dues Riberes i també de L'Horta), són els danys col·laterals de la nefasta política de residus que s'aplica ací des de fa dècades, o potser es deuen a la mancança d'una vertadera política de residus. Hui ho hem notat i segurament hem rebut un altre colpet negatiu contra la nostra salut, però encara que no passen aquests accidents, encara que no veiem fum negre al cel, tirar cada volta més residus i amagar la immensa majoria als abocadors i l'entorn és una barbaritat que afecta a tota la Biosfera. De fet estem convertint el planeta en un femer on cada volta resulta més difícil i insà viure…

I és que generem massa residus pertot arreu i massa artificials. Ni molt menys és suficient amb un pla per retornar les botelles i llaunes, que suposen una fracció minúscula del total. Cal exigir l’aplicació de les 3R: primer i principal Reducció, segon Reutilització i tercer Reciclatge amb recollida selectiva, com fan als països més avançats d'Europa. Així fins al residu zero, que és possible i necessari, imprescindible ja.

I això és tasca dels governs, central, autonòmics i locals, però també dels ciutadans de carrer, que hem de fugir de tants envasos i bosses innecessàries, i sobretot dels objectes o aparells d'usar i tirar, que són un vertader atemptat contra la Natura!

Pedro Domínguez
La Ribera en Bici / Ecologistes en Acció
next