Diari La Veu del País Valencià
Comissions de servei: opaques, arbitràries i clientelars?
És cert que molts companys/es amb comissions de servei les necessiten i les tenen més que justificades per assumptes familiars o malaltia. Però l’actual funcionament d’aquest concurs administratiu origina seriosos dubtes sobre la seua objectivitat i equanimitat, un problema que estic patint personalment…

Treballe com a docent en Secundària des de fa 30 anys i ja estic saturat d’adolescents, així que el curs passat, sabent que es jubilava un company del Centre d’Educació de Persones Adultes d’Alzira, vaig presentar els papers per a demanar el trasllat allí, confiant en els meus 175 punts acumulats. Llavors va succeir una cosa realment estranya: la vacant va eixir en el concurs de trasllats de Primària i com hi ha un acord entre sindicats i Conselleria perquè aquestes places siguen cobertes pel professorat de Secundària, cap mestre la va poder agafar, ni tampoc cap professor de Secundària perquè va eixir en Primària. Curiós, veritat? Doncs encara més curiós fou que vaig fer una reclamació, en termini i forma escaient, però no he rebut cap resposta de la Conselleria.

Poc després va eixir el concurs de comissions de servei, perquè el personal funcionari poguera sol·licitar les places vacants que quedaven. Llavors vaig anar a la meua doctora de la Seguretat Social i ella em va fer un informe sobre els problemes crònics que vaig acumulant i sobre la conveniència de canviar per a millorar la salut. I amb aquests papers més un altre que vaig afegir, explicant que havia tingut un problema greu amb la directora de l’institut on treballe, vaig sol·licitar la comissió de servei al Centre d’Adults d’Alzira. Tampoc me la van donar. En canvi esta vegada sí li la donaren a una professora de Secundària bastant més jove que jo i supose que amb menys punts. Vaig reclamar una altra vegada i res. Fins i tot vaig fer un recurs de reposició i ningú de la Conselleria es va molestar en contestar.

Doncs bé, aquest curs m’està passant el mateix, per açò faig pública aquesta queixa. He tornat a demanar la plaça en el concurs de trasllats i no ha eixit, he reclamat i ningú m’ha contestat, he tornat a demanar-la en comissió de servei i esperant estic… Què ocorrerà enguany? A qui li l’atorgaran? I per què no responen en Conselleria? Com és possible que deixen quatre reclamacions sense resposta? Quina classe d’administració inoperant, prepotent i caciquil és aquesta? Estem en Europa?

Al concurs de trasllats tot està objectivitzat i cadascú sap la puntuació i l’ordre que li correspon en la llista per a sol·licitar les vacants, amb els seus punts i centèsimes per antiguitat, permanència, perfeccionament, publicacions, etc. Tot igual per a tots, amb la llista ordenada i pública dels participants. Però existeixen centenars de places vacants durant anys que no ixen, centenars de places retingudes que s’adjudiquen des de Conselleria en el concurs de comissions de servei sense cap barem objectiu conegut. Hi ha o no raons per a sospitar que algunes d’aquestes adjudicacions són opaques, arbitràries i clientelars?

Així doncs, entre els molts problemes pendents, el nou govern també haurà de resoldre aquest traient les places vacants retingudes en el concurs de trasllats per a ser cobertes definitivament, de manera que el professorat tinga més continuïtat en els centres i no canvie cada curs, perquè la continuïtat millora els resultats docents i les condicions de treball. A més haurà de canviar el concurs de comissions de servei, per a les poques places que queden, fent-lo objectiu i transparent perquè no hi haja cap dubte d’opacitat, arbitrarietat i clientelisme…

Comparteix

Icona de pantalla completa