Diari La Veu del País Valencià
Passejada per les oliveres a Vilafamés
El professor Joan Mateu deia no fa gaire que el nostre paisatge de secà era un mosaic viu i dinàmic, i continuava manifestant: “El paisatge, a més de la fisonomia dinàmica del territori, és també objecte de percepció, de vivències individuals i de projecció de valors, sentiments i símbols en un espai determinat”. Doncs, en el cas de molts pobles de les nostres terres, al nord les oliveres són una part indispensable de la seua identitat, un element cultural definidor, de gran encant i bellesa.

Vilafamés és poble i, tanmateix, paisatge. Amb nucli poblat, part del qual és bé d’interès cultural, i alhora d’un entorn d’oliveres, i en menor mesura de garrofers i altres espècies. La crisi del camp, manifestada per l’abandonament de les activitats agràries, i altres circumstàncies, algunes nascudes per ubicacions inadequades de polígons industrials, entre d’altres, han anat afectant els camps d’oliveres.

Ja he insistit en altres ocasions sobre la manca d’aplicació de la llei de Patrimoni Arbori Valencià, no hi insistiré més. Allò que cal, però, és que la gent dels nostres pobles se n’adonès de la conveniència de mantenir les oliveres, ja que són un entorn que ens identifica, que pot generar riquesa, la de l’oli de qualitat, i fins i tot, donar feina a molta gent aturada per la crisi, iniciativa que està encetant-se a alguns pobles valencians.

Per aquestes raons, hem convocat una passejada per les oliveres de Vilafamés, serà el proper dia 1 d’abril, a les 9.30. Eixirem de l’Ajuntament, institució que té el deure legal de vetllar pel patrimoni arbori; ens guiarà Josep Miralles, una persona que s’ocupa de moltes coses, entre elles, de les tradicions, de la memòria i del patrimoni vilafamesí. Podrem conèixer històries, gaudirem de les formes dels troncs contusionats de les oliveres, demanarem protecció, ajudes i sensibilitat medi ambiental.

Moltes són les raons i motius per participar en una passejada entre oliveres, o siga, entre uns arbres que han estat testimonis de tantes coses i esdeveniments, i que són part del nostre llegat, el que hem rebut dels pares, i que ells reberen dels seus…

Fins al dissabte 1 al matí.

Vicent Àlvarez, president de l’Associació d’Amics del Nucli Antic de Vilafamés.

Comparteix

Icona de pantalla completa