Diari La Veu del País Valencià
El veïnat demana la prohibició de fer ‘botellón’ en zones sensibles durant Falles

VALÈNCIA.”S’hauria de valorar la prohibició de fer botellón, com mínim en zones sensibles de manera que dins dels entorns que siguen especials pel seu alt valor patrimonial només es puga consumir en les barres autoritzades”. Així s’ha manifestat aquest dijous la Federació de Veïns de València, durant el balanç de les Falles del 2019, en què han considerat que la brutícia, la falta de civisme i la protecció del patrimoni històric han sigut “les tres potes entorn de les quals han girat els principals problemes que s’han generat sobretot a Ciutat Vella i Russafa”.

L’entitat, que ha valorat l’esforç de l’Ajuntament de València per a consensuar un ban faller entre tots els agents implicats, ha indicat que “malgrat els problemes que s’hagen pogut generar, s’ha de mantindre aquesta taula de diàleg per a posar solució a les situacions” i ha demanat una reunió d’anàlisi “al més prompte possible”.

Per a la federació, un dels principals problemes que s’han produït és que “l’Ajuntament s’ha vist incapaç de fer complir el ban, potser superat per la massiva afluència de visitants que s’ha donat especialment entre el divendres 15 i el diumenge 17 de març”.

“Tant les parades ambulants com molts locals han posat o estés les seues terrasses posant fins i tot ambientació musical, en molts casos convertint-se quasi en discomòbils il·legals, amb els problemes que comporta quant a contaminació acústica i brutícia”, han lamentat des de la federació.

Pel que fa a la regulació del llançament de petards, una de les novetats del ban faller d’enguany, “tampoc s’ha complit l’horari en molts casos, segons han traslladat alguns associats”, denuncien des de la federació. Això ha ocorregut especialment a l’entorn de les diferents revetlles, on “la combinació del botellón i els petards de gran calibre tipus masclets o els coneguts com a ‘borratxos’ podien haver causat més d’un incident greu”, assenyalen.

A més, han indicat que les cridades a la policia no rebien resposta, “suposem que per un problema de falta d’efectius”. Així mateix, fonts de la federació han assenyalat que s’haurien d’estudiar mesures per a evitar la venda indiscriminada d’aquest tipus d’artefactes.

Sobre la protecció del patrimoni, des de la federació han recordat que va ser un dels aspectes en els quals va incidir l’entitat a l’hora d’elaborar el ban faller. Així, han assegurat que han faltat mesures per part de tots, “tant d’algunes comissions falleres, com d’hostalers i del mateix Ajuntament”. En eixe sentit, han considerat que serà un dels aspectes en els quals més caldrà incidir de cara al ban del pròxim any, que “haurà de fomentar la protecció, la neteja i la instal·lació de contenidors de fem”.

Revetlles i botellón

En aquesta línia, ha comentat que totes les falles que organitzen revetlles tant en les carpes com al carrer han de comprometre’s a no superar uns decibels, a netejar la zona una vegada finalitzen i a contractar un servei de seguretat. Al respecte, han indicat que “han arribat moltes queixes de veïns que asseguren que vibraven les parets i finestres”. Així mateix, han destacat la necessitat d’incrementar la instal·lació de contenidors de fem i urinaris per l’entorn.

La federació ha afirmat que s’hauria de considerar la conveniència d’autoritzar revetlles al carrer la nit de la Plantà, és a dir, el 15 de març: “Si la prioritat de la festa són els monuments, no sembla compatible estar plantant una falla mentre es realitza una revetlla a uns metres, a més que per a la imatge de la ciutat i de les Falles l’endemà, quan passen els jurats, no és el més adequat”.

Transport públic

D’altra banda, en els actes més multitudinaris, des de la federació es considera que hi ha hagut “un dèficit important de transport públic”. En el cas de l’EMT, “ha faltat informació sobre el trasllat d’algunes parades”, han subratllat. Així, han exposat el cas de Malilla, on la vorera que dona al Parc Central s’ha vist envaïda de cotxes davant la falta d’aparcaments alternatius disposats aquests dies.

D’altra banda, des de la Federació de Veïns s’ha exposat que “caldria analitzar amb la Conselleria de Sanitat la conveniència de mantindre tancats els ambulatoris el 18 de març”.

“En resum, caldria fer una reflexió sobre quin tipus de festa volem i si prevalem la quantitat per damunt de la qualitat de qui ens visita, així com del finançament d’aquesta”, s’ha expressat en un comunicat, en què també s’ha ressaltat que “pot ser positiva la proposta de crear una taxa turística que permeta finançar les comissions a canvi que es reduïsquen les diferents parades ambulants als carrers”.

Comparteix

Icona de pantalla completa