València celebra el Dia Mundial de la Paella amb degustacions de la seua recepta més internacional

La plaça de l'Ajuntament acull l'elaboració de quinze varietats distintes de paella en la segona edició d'aquesta cita
20 setembre 2019 18:15h
 El lema d'aquesta edició ha sigut 'Comparteix el teu ingredient favorit amb el món'. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. València ha celebrat aquest divendres el Dia Mundial de la Paella –World Paella Day–, una jornada que homenatja la "icona gastronòmica valenciana més internacional". La plaça de l'Ajuntament ha sigut escenari de l'acte central, amb degustacions de les receptes de quinze xefs experts. La iniciativa, però, s'ha estés per diverses ciutats del món, des de Londres fins a Quito, passant per Zuric o Moscou.

El Dia Mundial de la Paella s'ha celebrat aquest divendres per segon any consecutiu, fruit de l'acció conjunta de l'Ajuntament de València, Turisme Comunitat Valenciana, la Diputació de València, la Federació Empresarial d'Hostaleria Valenciana, la Fundació Turisme València, la Denominació d'Origen Arròs de València, el Concurs Internacional de Paelles de Sueca, Turespaña i Wikipaella.

La plaça de l'Ajuntament ha acollit degustacions gratuïtes –amb possibilitat de donatiu a Casa Caridad– de quinze varietats de paella i arrossos arribades de les tres demarcacions i realitzades per xefs de tot el País Valencià.

En aquesta segona edició, el lema ha sigut 'Comparteix el teu ingredient favorit amb el món', sota la premissa que part de la cultura de la paella passa per una bona selecció dels ingredients i de la matèria primera.

Des del Concurs Internacional de Paella de Sueca, el guanyador David Domingo i el coordinador del certamen i xef, Jesús Melero, han preparat la paella tradicional valenciana. Melero ha ressaltat que la paella "situa els valencians en el món, en el mapa". "D'orient a occident, saben on està València per aquest plat mundialment conegut", ha assegurat.

En aquest sentit, ha explicat que s'intenta unificar les receptes perquè "quan un client vaja a qualsevol part del món, i la paella siga valenciana, li servisquen alguna cosa semblança al que realment fem els valencians".

La paella tradicional valenciana a llenya ha sigut a càrrec del primer xef valencià amb estrella Michelín a la ciutat, Juan Carlos Galbis, que ha oferit el saber fer als alumnes d'hostaleria i turisme del Centre de Turisme de València. Sota la direcció de Galbis, han elaborat la recepta tradicional i han realitzat pràctiques al costat de la resta de cuiners participants.

També ha oferit de forma gratuïta el seu arròs la xef Miriam Andrés, de la Sucursal, amb dos Sols Repsol. Ha preparat un arròs del senyoret amb peix de la Llotja. Igualment, Rafael Vidal, del restaurant Llevant de Benissanó, ha preparat per als assistents una paella tradicional valenciana del senyoret. Per part seua, amb un Sol Repsol, Sergio Bug (La Perla) ha cuinat un arròs del senyoret de Xàbia (la Marina Alta).

D'igual manera, s'ha pogut provar una paella de pollastre, conill i ànec de l'Albufera, obra del xef Cristóbal Lisart del Celler de Tofolet - FEHV, entre d'altres.

A més de la celebració central a la Plaça de l'Ajuntament, altres ciutats espanyoles i de tot el món s'han sumat al World Paella Day. El dia de la paella ha tingut la seua rèplica a Nova York i a Tòquio, passant per Londres i ciutats com Milà, Rotterdam, París, Moscou o Zuric, Singapur o Quito, que realitzen accions al públic final i a mitjans de comunicació amb degustacions de paella.

Per part seua, el regidor de Turisme de l'Ajuntament de València, Emiliano García, ha cridat a "fer front comú en favor de la paella. "L'objectiu és internacionalitzar la cultura de la paella i augmentar el prestigi de la nostra icona gastronòmica més internacional", ha dit.

D'igual manera, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha ressaltat que la paella "és una gran targeta de presentació de la nostra gastronomia i cultura". "Som el que experimentem quan mengem i compartim, i ací la paella té el poder de generar fraternitat, valors i hospitalitat", ha afegit Colomer.

Dins dels actes organitzats amb motiu del Dia Mundial de la Paella, s'ha celebrat la presentació del llibre El Concili de l'Arròs, de Joan Montañés Xipell, al Teatre  Rialto. La taula redona posterior ha sigut moderada pel periodista i secretari de Wikipaella, Paco Alonso.

next