Diari La Veu del País Valencià
Les universitats estudiaran al setembre si existeixen diferències per autonomies en el nivell de Selectivitat 

VALÈNCIA. La Conferència de Rectors d’Universitats Espanyoles (CRUE) estudiarà al setembre si existeixen diferències “reals” de dificultat entre els exàmens d’accés a la universitat de les diferents autonomies. Un estudi que la CRUE emprendrà amb o sense l’ajuda de l’executiu espanyol en funcions de Pedro Sánchez.

“Al setembre tenim idea d’abordar algun estudi si no fora possible fer-ho amb els ministeris”, explica el president de la CRUE, José Carlos Gómez Villamandos, en una entrevista a Europa Press. A més, recorda que els rectors van sol·licitar el mes de juny passat als ministeris d’Educació i d’Universitats la creació d’un grup de treball per a analitzar les possibles diferències de dificultat de la Selectivitat entre les autonomies.

Després de la seua elecció el mes de maig passat, el president de la CRUE es va mostrar partidari d’un examen únic per a tot Espanya , en considerar que “es produeixen diferències entre les diferents comunitats autònomes”. No obstant això, ara defensa que la norma estatal que regula les proves d’accés a la universitat “és correcta” i redueix les possibles diferències a “algun desajustament puntual”.

En aquest sentit, Villamandos considera necessari crear un grup de treball amb la participació d’Educació i Universitats per a “analitzar la situació real amb dades objectives i, a partir d’ací, prendre les mesures adequades” per a corregir les possibles desigualtats en l’ara denominada Avaluació d’Accés a la Universitat (EvAU, per les seues sigles en castellà).

Revisar el batxillerat

Villamandos precisa que per a implantar un examen comú de Selectivitat a tot l’Estat, com defensava al maig, seria necessari implantar un “batxillerat únic que no existeix”, i relativitza el pes que té la Selectivitat en la nota global d’un estudiant per a accedir a la universitat.

“No és tanta la diferència que es produeix en la Selectivitat, sinó les diferències que existeixen en el batxillerat, on sí que hi ha diferències amb difícil control, i això hauria de ser objecte d’estudi i anàlisi”, argumenta Villamandos. El president de la CRUE ha recordat que la qualificació mitjana de batxillerat suposa el 60% de la nota per a accedir a la universitat.

En la seua opinió, caldria veure què succeeix quan es tenen mitjanes de batxillerat molt altes respecte a les de la Selectivitat. Són diferències, segons el també rector de la Universitat de Còrdova, que es produeixen entre centres fins i tot d'”un mateix barri”. “Estem parlant que en carreres com les de Ciències de la Salut s’entra o es deixa d’entrar per mil·lèsimes. Per això, en el 60% de la nota s’hauria de ser més escrupolós”, ha afegit.

La Selectivitat del 2019, que es va celebrar entre el 3 i el 12 de juny en totes les autonomies, va tornar a estar envoltada de polèmica per les suposades diferències entre les proves de diferents territoris, com van denunciar estudiants valencians arran de la dificultat del seu examen de Matemàtiques.

Comparteix

Icona de pantalla completa