Diari La Veu del País Valencià
La Unió de Llauradors alerta que unes anàlisis confirmen la presència de pesticides prohibits en cítrics importats

VALÈNCIA. La Unió de Llauradors assegura que ha detectat l’ús de matèries actives de pesticides en els cítrics de Sud-àfrica i Mercosur que estan prohibides a la Unió Europea. L’organització agrària ha explicat en un comunicat que ha realitzat anàlisis a cítrics procedents d’aquests països que “confirmen les sospites”.

Aquesta organització ha procedit a la compra de cítrics procedents de Sud-àfrica i Mercosur i els ha portats a un laboratori valencià autoritzat tant per la Conselleria de Sanitat Pública com la d’Agricultura per a analitzar-los. Les proves analítiques són contundents i, entre altres substàncies, es troba la carbendazima –prohibida a la UE des de juny del 2016–. També destaquen que en aquestes proves els cítrics de Sud-àfrica analitzats posseeixen fins a set matèries actives de pesticides, la qual cosa posa de manifest que són menys sostenibles des del punt de vista mediambiental que els nostres.

Segons asseguren, tot l’anterior demostra el que ja van denunciar a l’abril la Unió de Llauradors i AVACU en el transcurs d’una roda de premsa. De fet, aquest dimarts Carles Peris, secretari general de la Unió de Llauradors s’ha reunit amb el president d’AVACU, Fernando Moner, per a traslladar-li aquests nous resultats.

Després d’aquesta confirmació, la Unió de Llauradors es posarà en contacte amb les cadenes de distribució i supermercats perquè rebutgen aquells cítrics dels seus proveïdors que continguen matèries actives de pesticides que no es poden emprar en l’àmbit de la Unió Europea. “Així, els supermercats donarien mostra de sensibilitat cap als agricultors, però sobretot davant els consumidors, expliquen.

Carles Peris assenyala que “una vegada demostrades fefaentment les sospites i davant d’aquesta situació de competència deslleial i discriminació dels productors malgrat ser europeus, cal una reciprocitat i, per tant, la prohibició d’importació de cítrics de països tercers que tinguen autoritzat la utilització de matèries actives l’ús de les quals està prohibit a la Unió Europea i, especialment, aquelles catalogades per l’OMS com a extremades o altament perilloses”.

Antecedents

La Unió de Llauradors i AVACU van presentar el passat 16 d’abril un estudi que concloïa que els productors de cítrics de Sud-àfrica poden utilitzar 62 matèries actives de pesticides l’ús de les quals està prohibit per als de la Unió Europea. L’estudi de l’organització agrària estava fet sobre les 305 principals matèries actives que s’utilitzen en la citricultura. D’eixes 62 utilitzades a Sud-àfrica, l’Organització Mundial de la Salut té qualificades a 13 com a extremadament o altament perilloses.

L’estudi, al llarg d’aquests mesos, s’ha presentat davant de les conselleries de Sanitat Pública i Agricultura, Ministeri d’Agricultura, Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) i davant de les Direccions Generals de la Comissió Europea SANTÉ (Salut i Seguretat Alimentària) i TRADE (Comerç).

La Unió de Llauradors ja deixava clar en l’estudi de fa sis mesos que no s’havien realitzat de moment analítiques a les produccions importades. Però ara ja s’han realitzat les proves en el laboratori i es confirma l’anunciat en el seu moment: els cítrics de països tercers porten pesticides l’ús dels quals es troba prohibit a la Unió Europea, la qual cosa suposa un clar frau per a productors i consumidors.

Comparteix

Icona de pantalla completa