Diari La Veu del País Valencià
Una nova finestra per als valentúbers

La presència del valencià o català al món d’Internet d’expressió escrita és molt rellevant. El nostre és el dissetè idioma amb més articles en la Viquipèdia, més de 600.000. Hi ha 234.000 usuaris de Twitter en la nostra llengua, i 234.000 pàgines de domini .cat.

Però la majoria de la societat no passa per la vida enganxada a la Viquipèdia. Com demostren diversos estudis, la preferència juvenil per comunicar-se i rebre informació en la xarxa va en augment. Especialment, els jóvens valoren el consum d’informació a través d’Internet com un acte de llibertat, que a més és versàtil, és a dir que s’adapta a les necessitats i aficions. Aquesta comunicació està relacionada directament amb el registre oral de les llengües.

Els nous hàbits de consum donen cada vegada més rellevància als vídeos de canals, com ara Youtube, i als seus creadors, els youtubers. Un canal d’expressió i d’informació com Youtube té també una relació molt important amb el registre oral, amb la llengua parlada. Eixa és la diferència principal respecte a la resta de les xarxes de comunicació d’Internet. A hores d’ara, encara que hi ha molts youtubers situats a l’àrea del domini lingüístic del valencià o català, el contingut majoritari de la comunicació d’aquests creatius és en castellà.

La Plataforma per la Llengua fa una crida a portar endavant més accions a favor de la normalització de l’ús del valencià a mitjans com ara Youtube. Per això l’ONG del valencià dona suport als valentúbers, un neologisme que fa referència a les persones comunicadores en valencià a la xarxa. Amb la creació del web dels valentúbers, gràcies a la iniciativa de la periodista Rosella Espinós, es fa un pas important per a fer més visibles els canals de comunicació en valencià d’adolescents, jóvens i adults.

El suport a la llengua parlada a Internet hauria de ser considerada també per les nostres institucions, des dels ajuntaments fins a la Generalitat. Caldria promoure amb premis i concursos la difusió l’ús del valencià oral a Internet. Seria bo que, en el futur, les mateixes institucions donaren notícia, de forma audiovisual, de les programacions culturals de cada mes o dels actes rellevants de les festes dels municipis, per exemple. Cal donar suport a la promoció del valencià com a llengua de l’oci del nostre jovent. I les institucions, que treballen per al bé públic, no en poden restar al marge.

Amb la creació del web dels valentúbers tenim ara un mitjà més potent per a donar més difusió als missatges audiovisuals de Youtube en valencià. Plataforma per la Llengua vol destacar, especialment, l’entusiasme i el sentit col·laborador dels valentúbers, que són i seran els autèntics protagonistes d’una nova finestra al món, oberta i amb futur.

Comparteix

Icona de pantalla completa