Diari La Veu del País Valencià
Turisme estima que la xifra total de turistes en 2018 ronda els 28,65 milions

VALÈNCIA. El País Valencià va rebre aproximadament 28,65 milions de turistes en 2018, dels quals 9,2 milions van ser estrangers. Això suposa un augment pel que fa al turisme internacional del 3,2% respecte a l’any anterior i un nou màxim en la sèrie històrica. També es va incrementar la despesa dels visitants que van gastar un 4,9% més, fins als 8.944 milions d’euros.

Aquestos resultats turístics es completen amb un principi d’any “molt dinàmic”, segons ha manifestat el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, durant la presentació del balanç de l’any, que recull una evolució positiva de l’ocupació turística amb un increment del 4,2% d’afiliació a la Seguretat Social en hostaleria i agències de viatges (en 176.783 persones).

Amb aquest creixement, l’ocupació turística representa el 15,1% del total d’ocupació al País Valencià i encadena sis anys seguits d’augments.
La despesa turística creix més que l’entrada de visitants estrangers; concretament, l’estada mitjana ha descendit un 1,2% però la despesa mitjana diària s’ha incrementat un 2,9%.

L’arribada de turistes britànics s’ha contingut en 2018 i ha crescut només un 0,7%, amb 2,9 milions, i el segon país emissor, el mercat francés, ha retrocedit un 0,3%, amb 1,5 milions, mentre que els mercats alemany, italià, belga i holandés han tingut una evolució positiva.

Sobre les conseqüències del Brèxit en el turisme britànic, Colomer ha manifestat que el País Valencià no es ressentirà enguany i que les previsions de reserves són bones. Així mateix, ha afegit que, malgrat el reclam que suposa Turquia, el turisme valencià no ha de competir en preu amb aquesta destinació. L’estratègia de Turisme és acudir a fires especialitzades per a elevar la renda del turista britànic que visita el territori.

S’han incrementat les arribades via aèria un 4,6% i per carretera un 1,8%. L’aeroport de València ha augmentat un 17,9% i el d’Alacant un 1,2%, la qual cosa “consolida” el seu rang internacional i la seua competitivitat, segons Colomer, qui ha precisat respecte a l’aeroport de Castelló que encara necessita recorregut i trajectòria per a posicionar-se.

A més, els viatges per oci i vacances van créixer un 4,7% i els de negocis un 8,7%, mentre que el nombre de turistes en allotjaments reglats va augmentar un 6,9%, amb un increment del 10,4% de l’allotjament de lloguer reglat, segons les dades recaptades per Turisme.

Quant a la demanda estatal, s’estima (només hi ha dades fins a setembre) que en 2018 van visitar el País Valencià 19 milions de turistes, la qual cosa suposa quatre anys de creixement consecutiu, i la despesa va aconseguir els 3.600 milions.

L’any passat el nombre de viatges va augmentar un 4,9% fins a setembre i la despesa total es va incrementar un 7,4%; els valencians van augmentar els seus viatges un 9,9% i els madrilenys van baixar un 1,1% però van gastar més; es van incrementar els viatges de cap de setmana un 6,7%, i van créixer les pernoctacions en allotjaments reglats un 4,9%, en part a causa del transvasament de la segona residència i l’habitatge de familiars a l’oferta del mercat turístic.

Els hotels valencians van allotjar 9 milions de turistes, el 3,1% més, i la seua rendibilitat va augmentar un 4,5% per tercer any consecutiu. Per la seua banda, els establiments extrahotelers van acollir 2,8 milions, el mateix que l’any anterior, encara que els apartaments d’empreses gestores van reduir el nombre de pernoctacions en favor dels apartaments de particulars. La demanda en càmpings va registrar un creixement destacat, així com els allotjaments rurals.

Comparteix

Icona de pantalla completa