Diari La Veu del País Valencià
Podem: un projecte polític valencià de futur

Formem part d’un projecte estatal per a tota Espanya, un projecte democràtic, popular, feminista i plurinacional. En coherència amb açò, defensem un Podem que pense i actue des d’aci i per a ací, per al País Valencià. Necessitem un Podem autònom, capaç de decidir sense tuteles de Madrid. Volem un Podem que marque el seu propi full de ruta en defensa de les necessitats de la ciutadania valenciana a través de l’enfortiment de la nostra organització política i de la seua gent que ja està arrelada i construint un moviment popular en el nostre territori.

El model territorial que els constituents de 1978 van albirar no ens va afavorir en absolut. Les decisions democràtiques preses en les Corts Generals, on s’ha negociat cada reforma de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, i on estan presents els interessos dels grans partits polítics, han sigut històricament contràries als nostres. Ha sigut en elles, en les Corts Generals, on s’ha discriminat la nostra capacitat de decisió autònoma en qüestions tan importants com les nostres senyes d’identitat, la nostra normativitat, de la qual cosa és exemple el dret civil valencià menyspreat per la interpretació del Tribunal Constitucional; i el nostre més que injust finançament. Enfront del govern de Madrid, d’uns o d’uns altres, el poble valencià sempre ha perdut. Ens miren però no ens veuen. Mai ens veuen.

Quin sentit té en 2017 que una persona que viu a Castelló, a València o a Alacant tinga un finançament per sota de la mitjana espanyola? Quina justificació té una infradotació de 1.600 milions d’euros entre inversions i finançament segons els pressupostos presentats pel govern de Rajoy? Per què malgrat que el nostre PIB creix per damunt de la mitjana, els valencians no rebem més? Per què encara rebent més del doble que un valencià una persona que resideix al País Basc continuarà sent premiat perquè el PNB decideix aprovar els injusts pressupostos generals del PP? Per què, d’una vegada per sempre, no pensem globalment en les condicions de vida de la gent a l’hora de distribuir els recursos públics? Aquests pressupostos són un clar exemple de la ceguesa, tan injusta com despectivament premeditada, per part del govern central.

Quaranta anys després del procés constituent, és el moment d’avançar cap a un nou model territorial sostenible que mire al futur, que ens mire i ens veja. Necessitem transformar el model actual per un altre que mantinga elements de solidaritat real amb la resta de pobles d’Espanya i que permeta un model just de finançament que no ens discrimine pel que fa a la resta. Volem un territori vertebrat per inversió suficient en les seues infraestructures. Necessitem avançar en drets per a millorar la nostra qualitat de vida. Som el Podem més morat que avança defensant a la ciutadania valenciana, reclamant la descentralització i una distribució adequada dels recursos públics i exigint la necessària remunicipalització dels serveis públics bàsics. Volem més Podem per a construir més país.

Comparteix

Icona de pantalla completa