Diari La Veu del País Valencià
Trencar l’escletxa de gènere en el treball, un dels principals reptes de València Activa de cara al 2023

VALÈNCIA. València Activa, l’agència d’inserció laboral i emprenedoria de l’Ajuntament de València, ha demostrat en aquests últims anys que s’ha superat el que en un primer moment s’augurava com un dispositiu per a només tramitar beques. En aquests quatre anys d’activitat, ha pogut donar feina a un total de 5.608 persones i ha desplegat la seua xarxa per tota la ciutat; sota la seua marca, ha impulsat tallers de formació i activitats per a l’emprenedoria i la innovació, i ha aconseguit crear els centres de Barris per l’Ocupació, que ara pretén ampliar fins als dènou en tota la ciutat.

La regidora de Sectors Econòmics i Treball, Pilar Bernabé, fa balanç de la trajectòria de l’agència en aquests quatre anys –abans sota la gestió de Sandra Gómez– i explica els nous reptes de cara als pròxims anys; el més ambiciós, trencar amb dues escletxes que marquen en l’actualitat el mercat laboral: l’escletxa de gènere i la digital.

Bernabé indica que la major part d’empreses valencianes reconeixen que la seua escletxa de gènere arriba al 50%. Per aquesta raó, des de València Activa s’ha marcat com a repte impulsar Tallers per la Igualtat, per la qual cosa més de 80 treballadors i càrrecs d’empreses participaran en tallers per a fomentar la igualtat durant l’últim trimestre del 2019. Per a fer més força en la implantació de la igualtat real en les empreses, l’Ajuntament també pretén implantar el centre LIDERA per a visibilitzar el lideratge i el talent femení.

No és la primera iniciativa que emprenen des de la marca d’inserció laboral valenciana amb perspectiva de gènere. El passat gener ja va posar en marxa l’agència Treballem Iguals, que s’encarrega de dur a terme totes les accions en matèria d’igualtat laboral i lluitar contra els sostres de vidre que troben moltes dones en els seus llocs de treball.

El segon desafiament, però, va adreçat concretament a les persones afectades per l’escletxa digital, és a dir, per la frontera entre l’ús rutinari de les tecnologies en el seu entorn de treball i la seua falta de formació en aquesta utilització intensiva. Per aquesta raó, l’agència posarà en marxa uns cursos de capacitació i competències en l’ús de les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) que obriran més de 200 places per a l’últim trimestre del 2019. Aquests cursos, a més, aniran adreçats a les treballadores en perill d’exclusió digital: dones majors de 35 anys i homes majors de 55. Així mateix, també posarà en marxa l’Oficina Virtual de l’Emprenedoria.

Vertebrar la ciutat

Durant aquests quatre anys, la sucursal laboral de l’Ajuntament de València també s’ha proposat ampliar la seua cobertura per tota la ciutat. En aquesta direcció anirà la iniciativa d’obrir cinc nous centres de Barris per l’Ocupació en Natzaret, Pobles del Nord, Nou Moles, Rascanya-Benimaclet i Campanar. “Territorialitzar el treball i fer un seguiment continu de la inserció laboral al barri” són els principals reptes pels quals Pilar Bernabé aposta en aquesta segona etapa de continuïtat de València Activa que s’obri en la nova legislatura.

De fet, gran part dels llocs de treball creats durant aquesta legislatura s’han gestat en aquests centres. De les més de 5.600 contractacions que s’han produït durant aquests mesos, més de la meitat han sigut gràcies a l’activitat dels Barris per l’Ocupació. Segons València Activa, aquestes contractacions aniran augmentant gràcies a la col·laboració entre l’Agència de Treball amb les empreses.

Quatre anys d’activitat

La regidora de Treball, Pilar Bernabé, no només celebra la contractació de milers de persones a través de l’Agència, sinó la consolidació dels programes de treball municipals per a persones desocupades menors de 30 anys; per a majors de 30 anys i parats de llarga duració, i per a les persones majors de 55 anys.

En els últims quatre anys, els diners públics destinats a ajudes i premis per a fomentar l’emprenedoria han superat els 6 milions d’euros. Des de València Activa també destaquen la formació de 13.600 persones i la creació de VLC Tech Ciy, la plataforma d’emprenedoria i innovació.

Comparteix

Icona de pantalla completa