Tornem a l'esclavatge?

27 novembre 2019 06:00h

Farem un poc de memòria per recordar que, estant al davant del govern el 2010, J. Luis Rodríguez Zapatero, es va aprovar una reforma laboral en comprovar que empreses que tenien beneficis volien acomiadar empleats. Després en estar de cap del govern Mariano Rajoy, aquest sí que feu una reforma laboral la qual l'empresariat li va aplaudir.

Després el govern continuà en mans del PSOE, a càrrec de Pedro Sánchez. I pel que fa a la Reforma Laboral (que els sindicats li van demanar que la derogara) com si no existís. I s'hi va quedar com si tal cosa, com si no molestara per a res i el personal se n'haguera oblidat. El personal no ho sé, però els voltors que vetllen nit i dia, bé que la tenien –i la tenen present– no se n'havien oblidat. Aquests van deixar passar un temps, com a bons rabassots que són, i ara que ja quasi semblava que allò era aigua mullada, li han dit a la classe obrera (perquè la «classe obrera» existeix no?) que no es pot posar malalteta més de sis dies. I que si ho fa quan torne al treball potser rebrà una sufoquina.

Encara que la creença generalitzada és que no es pot rebre l'acomiadament si s'està de baixa, la realitat és que la normativa laboral no preveu gens d'específic referent a això. Per tant, sí que és possible ser acomiadat en situació de baixa d'incapacitat temporal. "Cada cas ha de ser estudiat de forma personalitzada perquè no hi ha pautes generalitzades per a aquesta mena de situacions", puntualitzen els experts de DAS Assegurances.

Cada volta, més poder i més diners estan en menys mans. I ben bé que li trauen el suc i tants guanys, sempre esmunyint a l'obrer. La bestiesa que ara ens ocupa jo no li'n trobe de qualificatiu. Ultrapassa els recursos lèxics per poder dir la mesura, l'abús, i la desvergonya d'aquest ramat de monstres que, a més actuen dins la legalitat cavallers!

Si el canvi climàtic és per esglaiar-se, prepareu-vos que el canvi soci laboral –que ja començà fa anys i– ara està arribant a les cotes de la seua lluïssor, pot arrasar famílies; sí, VIDES. Les empreses volen tindre mà d'obra just en el moment que els hi cal. Després fora. I tindre els treballadors esperant que l'empresa els cride en el moment just de la seua necessitat. Després ja t'apanyaràs. Si et fas major i no has cotitzat prou per a gaudir de la jubilació, doncs et fas un pla de jubilació «Mira, nosaltres en tenim a uns preus molt bons. Passa't per l'oficina i et mostrarem totes les ofertes»

Però, imbècils, com es pot fer un pla de jubilació un treballador sense treball que al llarg d'un any ha tingut tres ocupacions diferents?

Vosaltres el que voleu són esclaus, no persones treballant amb la dignitat que això comporta de relació treballador-empresa i cobrant un sou digne. No us importa el més important: les persones.

Posareu robots. Ja en teniu en moltes empreses on es poden fer servir. Però encara hi ha llocs (Hosanna!) on cal la presència d'una persona i en lloc de considerar la vàlua de la seua aportació i tractar-la amb correcció i dignitat, heu desmuntant el món de relacions soci laborals (no voleu contractes col·lectius) i heu convertit el treball diari, sinó en un infern, en un purgatori.

I pel que conten els que ho saben i ho diuen, ja teniu en marxa la crisi de torn. La del 2007 sembla que féreu «cash» a base de bé. Ara heu de fer nova replega i també –com sempre– a treure-li el suc al treballador.

No sé si retallareu d'alguna altra partida dins el moviment de l'empresa, però del sector social segur. No podeu començar per totes les altres partides i deixar al personal per al final? Qui sap. Tal volta no caldria acomiadar-los, ni rebaixar-los el sou o les hores de treball.

next