Diari La Veu del País Valencià
Telefónica crea un projecte per a empoderar escoles i famílies perquè utilitzen Internet amb seguretat

VALÈNCIA. Telefónica ha desenvolupat un projecte, anomenat Líderes Digitales, que busca “empoderar” famílies i escoles perquè ensenyen els més menuts a utilitzar amb seguretat Internet i les ferramentes digitals “sense por al sexting o al ciberbullying“.

El programa “pioner” consisteix en una formació sobre les possibilitats de la tecnologia que s’impartirà a pares, professors i prop de 5.000 estudiants de 30 centres escolars valencians. Aquesta iniciativa “ix de la Comunitat i es posa en marxa en la Comunitat”, encara que els seus responsables s’han mostrat “segurs que eixirà tan bé que segur que salta a tot l’estat”, de fet, han assegurat que en altres territoris de l’estat espanyol ja els han demanat implantar-la.

Així ho han explicat aquest dimecres el director general de Telefónica a la Comunitat Valenciana, Múrcia i Balears, Kim Faura; el director de Relacions Institucionals de Fundació Telefònica, Joan Cruz; el responsable de Gran Públic, Vicente Gisbert, i el responsable d’Empreses a la Comunitat Valenciana, Múrcia i Balears, Diego Galdámez.

Els representants de la companyia asseguren que el 94% dels menors de 15 anys tenen telèfon mòbil i “es troben en risc” d’exposar-se al sexting o al ciberbullying. Per això, la companyia s’ha proposat “crear una comunitat digital referent per a les famílies i escoles” i “formar en competències digitals professors, pares i alumnes”. L’objectiu és educar perquè els joves “aprofiten el potencial de les tecnologies i les xarxes socials però vegen també els seus possibles riscos”, ha indicat.

La iniciativa arribarà enguany a 30 centres educatius “de tot tipus”, que s’han seleccionat en col·laboració amb la Conselleria d’Educació i l’Alt Comissionat per a la Pobresa Infantil de la Unió Europea. Així, Telefónica estima que el programa arribe a 5.000 alumnes en 2019. Els tallers els impartiran 96 voluntaris de la companyia per a “empoderar” prop de 445 professors en l’ús de les tecnologies.

Líderes Digitales arranca aquesta setmana en els col·legis Las Higuerillas de Requena (la Plana de Requena Utiel); Veles e Vents de l’Alfàs del Pi (la Marina Baixa) i Baltasar Rull Villar, a Onda (la Plana Baixa), per a ampliar-se progressivament fins als 30 centres.

Formació en tres fases

“Sols nosaltres podíem fer alguna cosa com eixa”, ha comentat Joan Cruz, abans de lamentar que “tothom té clares les utilitats” de les eines digitals però no el seu “límit”, i que els pares “moltes vegades” estan “perduts” a l’hora de conéixer els usos que fan els seus fills de les tecnologies. Així, han explicat que per a portar a terme el projecte, s’ha dissenyat un programa en tres fases. En la primera es forma els pares i se’ls explica allò que els seus fills aprendran. En segon lloc, s’instrueix els professors de tots els cicles i de tots els cursos perquè apliquen els coneixements i, per últim, es fa un taller d’una setmana als centres educatius. El primer dia i l’últim els voluntaris de Telefónica hi participen, i la resta de dies són els professors qui imparteixen les lliçons sobre ciberseguretat o empremta digital.

La companyia ja ha dut a terme un projecte pilot en un centre educatiu d’Alacant, on l’acceptació de la iniciativa ha sigut “altíssima”, ha explicat Vicent Gisbert, qui ha destacat que els xiquets “jugant aprenen no solament a protegir-se sinó a veure totes les oportunitats que les tecnologies ofereixen”. “Altres autonomies ja ho estan demanant”, ha ressaltat.

Per a portar-lo a terme, Telefónica ha desenvolupat una plataforma digital pròpia amb continguts adaptats per a pares, professors i xiquets d’entre 8 i 16 anys.

Comparteix

Icona de pantalla completa