Diari La Veu del País Valencià
El telèfon contra l’assetjament escolar del Ministeri d’Educació identifica 5.557 casos en un any

VALÈNCIA. El telèfon contra l’assetjament escolar del Ministeri d’Educació i Formació Professional va atendre 12.799 telefonades a tot l’Estat entre novembre del 2017 i octubre del 2018, de les quals 5.557 es van referir a possibles casos d’assetjament. La resta eren consultes generals o errònies.

Així, aquest telèfon va rebre una mitjana de 35 telefonades cada dia; d’aquestes, 15 eren de progenitors o víctimes que telefonaven per a denunciar.

En el 73% de les telefonades, les víctimes feia mesos o anys que estaven patint assetjament fins que es van atrevir a explicar-ho. En el 54%, l’assetjament era diari. El 79% de les telefonades les van fer els progenitors. Només en el 3,78% dels casos eren les mateixes víctimes qui telefonaven.

Entre els 10 i els 13 anys

Pel que fa a les edats, el 46% dels casos s’acumulen entre els 10 i els 13 anys. Entre els 8 i els 9 n’hi ha el 17%. El 49% de les possibles víctimes són xiquetes i el 48% són xiquets. El 30% de les telefonades es referien a un suposat assetjador d’entre 11 i 13 anys. Per gènere, tot i que normalment formen part d’un grup mixt, els xiquets suposen un 39% i les xiquetes, un 25%.

Sobre el tipus d’assetjament, en el capítol psicològic, el més comú eren els insults, amb un 39% de les telefonades. Pel que fa al físic, els colps i empentes, es van donar en el 64% dels possibles casos, mentre que el ciberassetjament, les amenaces, els insults o les burles a través de les xarxes socials es van produir en el 78% de les telefonades rebudes.

Intimidacions sexuals

En la categoria de l’assetjament social, la queixa referida més freqüent va ser que no es permetia que la víctima participara en activitats.

Pel que fa a l’assetjament sexual, degradar el menor amb insults o comentaris obscens es va donar en la meitat de les telefonades. Encara en aquest capítol, un 39% dels avisos feien referència a assetjaments o intimidacions sexuals i un 11% van parlar directament d’abusos.

En el 25% dels casos, l’assetjament s’havia explicat als pares i, en el 22%, als professors. Les víctimes patien ansietat en el 40% de les telefonades i tristesa en el 36%. A més, el 30% patia problemes digestius i el 26% tenia dificultat per a dormir. A més, el 52% dels menors no volia anar a l’escola i el 24% va disminuir el seu rendiment escolar.

Atenció psicològica

El servei és gratuït, confidencial, anònim i està operatiu les 24 hores. Està atés per psicòlegs amb el suport de treballadors socials i advocats. L’equip que respon el telèfon informa de les opcions que té la persona que telefona per a comunicar al centre educatiu la situació d’assetjament.

Els casos que requereixen atenció especial, siga per la gravetat o per no haver rebut el suport esperat per part de l’escola, es deriven als serveis d’inspecció a la policia.

L’any anterior es van atendre el doble de telefonades: 25.366. Aquesta disminució es deu a la posada en marxa de telèfons similars per part de diverses autonomies.

Comparteix

Icona de pantalla completa