Diari La Veu del País Valencià
Tancament al trànsit privat i prioritat de bicis i vianants: així serà la ‘nova’ plaça de l’Ajuntament de València

VALÈNCIA. Els engranatges municipals s’han posat en marxa per a dur endavant el projecte de conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament. De moment, la futura remodelació donarà prioritat a la circulació de vianants i de bicicletes, així com també a les línies de l’EMT, serveis d’emergència, de càrrega i descàrrega, els serveis dels hotels i a l’accés dels residents. Es tancarà tota la plaça al trànsit privat, de forma que s’evitarà l’actual circulació, funcionament d’una rotonda. En els pròxims mesos, es concretarà de quina forma s’articularà finalment la planificació viària.

Quan es produïsquen les obres, a més, s’haurà de respectar l’espai actual on es planta la falla de l’Ajuntament i tot el mobiliari urbà com ara fonts, tendes de flors i quioscs. Així mateix, el nou entramat haurà d’incloure el recorregut de cavalcades i desfilades, i també els espais de concerts i actes culturals que tenen lloc de forma habitual en el nucli de la ciutat.

La regidora d’Urbanisme i vicealcaldessa, Sandra Gómez, ha presentat aquest dimecres les bases del concurs per a triar el nou projecte, junt amb la regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía. La regidora ha destacat que aquest nou entramat serà un pas mes per a consolidar la València com a “ciutat de places”, un compromís que el govern actual va subscriure en la redacció de l’acord del Rialto.

Com?

Els talls al trànsit privat des del nord de la plaça –segons la primera planificació viària susceptible de ser modificada– es produirien des del carrer de Sant Vicent Màrtir, arran de la conversió en zona de vianants de la plaça de la Reina. A més, els cotxes que entren pel carrer del Marqués de Sotelo des de l’estació del Nord seran redirigits pel carrer de l’Almirall Roger de Llúria.

Així mateix, Gómez ha assegurat que s’apostarà per un itinerari de vianants i ciclista des de la plaça de la Reina fins a l’Ajuntament. Tot i això, no ha aclarit la forma com es reordenaran les línies de l’EMT per a garantir la connectivitat amb el centre històric mitjançant transport públic.

Des d’Urbanisme també insisteixen que, en primer lloc, tindrà lloc una fase de conversió en zona de vianants “blana” per a millorar l’adaptabilitat dels veïns de la ciutat. Unes paraules que no coincideixen del tot amb les declaracions d’aquest dimecres del regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, que assegurava que la conversió es faria de forma “definitiva” i “sense assajos”.

Quan?

Per a dur a terme aquesta reconversió de la plaça de l’Ajuntament, el consistori convocarà a finals d’aquest any o principis del vinent el concurs, que constarà de dues subfases. La primera d’elles serà oberta al públic i podran presentar-se tots els projectes que decidisquen fer-ho en un termini de 60 dies naturals des de la data de convocatòria. De totes les propostes, un jurat format per membres de la corporació, representants de la Conselleria de Cultura i col·legis professionals triaran els cinc millors projectes.

Aquests cinc projectes passaran a una segona part on hauran de desenvolupar cadascuna de les propostes en 35 dies naturals. D’aquest eixirà el projecte guanyador, que haurà de respectar sempre tres criteris: que connecte els espais emblemàtics de la ciutat de forma que estiguen destinats als vianants–les places de la Reina, la Llotja, de Bruges i de l’Ajuntament–; que continue erigint-se com a espai cultural i, per últim, que respecte la sostenibilitat ambiental.

Tot el procés estarà acompanyat per les propostes que faça el públic a través de la Regidoria de Participació Ciutadana. La titular de l’àrea, Elisa Valía, ha explicat que el procés participatiu transcorrerà paral·lelament al concurs perquè els projectes incorporen les propostes veïnals. Valía es reunirà la pròxima setmana amb l’empresa adjudicatària d’aquest procés, Paisaje Transversal, amb la qual també es tractarà de maximitzar la participació veïnal a través d’activitats i se superaran “barreres” del passat que ja es van trobar quan es va plantejar la conversió en zona de vianants de la plaça de la Reina. Aquest procés participatiu tindrà, aproximadament, una durada d’uns sis mesos.

Una vegada triat el projecte definitiu, aproximadament, es tardarien uns dos anys per al seu desenvolupament complet. I, una vegada redactat, hauria de passar tots els tràmits administratius i, finalment, començarien les obres. Per tant, el moment en què es concretarà la conversió de la plaça en una zona de vianants encara continua sent una incògnita. Amb els dubtes existents sobre si el projecte es podrà concretar aquesta legislatura, la Regidoria d’Urbanisme ha assegurat que la prioritat seran la plaça de la Reina, la plaça de Bruges i la Llotja.

Quant?

El concurs que ha presentat aquest dimecres tindrà un pressupost de 350.000 euros, amb IVA inclòs. Primer, es destinaran 8.000 euros –sense IVA– als primers cinc projectes triats i, després, 290.000 euros –sense IVA– al projecte guanyador. A aquesta quantitat –que, segons la Regidoria d’Urbanisme, està inclosa en els pressupostos participatius– se suma la quantitat de 50.000 euros per al procés de participació ciutadana.

Una vegada es concrete el projecte, la Regidoria d’Urbanisme calcula un pressupost aproximat de 5 milions d’euros per a escometre les obres, tot i que encara es desconeix la data d’inici.

Comparteix

Icona de pantalla completa