El Suprem respon a la família Franco que la sentència "és clara" i dona via lliure al govern espanyol per a l'exhumació

Els magistrats apunten que només l'alt tribunal pot paralitzar el trasllat de les restes i afirma que la negativa del prior del Valle de los Caídos ha "decaigut"
9 octubre 2019 12:37h

MADRID (ACN). La secció quarta de la sala contenciosa administrativa ha respost a la família de Francisco Franco que la sentència que avala l'exhumació del dictador és "clara" i no veu "necessari" fer l'aclariment que demanaven els nets de Franco.

En una interlocutòria feta pública aquest dimecres, el tribunal determina que "no procedeix aclarir la sentència" i recorda que només correspon al Suprem i "a cap altre òrgan judicial diferent" pronunciar-se sobre els acords del Consell de Ministres i sobre l'execució de la sentència, que va desestimar el recurs de la família Franco contra la decisió del govern espanyol de traslladar les restes del dictador.

Així doncs, el Suprem deixa clar que el titular del jutjat contenciós administratiu número 3 de Madrid, José Yusty Bastarreche, que encara no ha alçat la suspensió cautelar de la llicència d'obres per a traure Franco del Valle de los Caídos, no pot impedir l'exhumació. També considera que la negativa del prior del Valle de los Caídos va "decaure" amb la sentència que resol el recurs de la família.

A més, la sentència del Suprem ja va determinar que no calia llicència d'obres municipal per a traure les restes del dictador, ja que considera que és una obra menor. En la interlocutòria, els magistrats també afirmen que a la sentència ja van "donar per decaiguda" la negativa inicial del prior del Valle de los Caídos a l'exhumació. El tribunal argumenta que la negativa del prior estava condicionada a allò que determinara el Suprem.

El tribunal encara s'ha de pronunciar sobre si alça, tal com va sol·licitar l'Advocacia de l'Estat, la suspensió cautelar de l'exhumació. Segons fonts jurídiques, és l'últim tràmit que impedeix que el govern espanyol puga traslladar les restes del dictador. Són les mesures cautelars que va determinar pels recursos de la Fundació Francisco Franco, l'Associació de la Defensa del Valle de los Caídos i la comunitat benedictina, que encara no ha resolt.

El Suprem va resoldre només un dels quatre recursos contra l'exhumació fa dues setmanes, el de la família del dictador. Els magistrats van avalar el decret del govern espanyol que acorda l'exhumació al Pardo i van rebutjar traslladar les restes a la catedral de l'Almudena, tal com demanava la família en cas que s'aprovara l'exhumació. Resoldrà la resta en línia amb la sentència que rebutja el primer recurs.

next