El Suprem elimina els últims obstacles per a exhumar Franco i autoritza el govern espanyol a traure les restes

L'alt tribunal tomba els tres recursos que quedaven pendents i dona l'aval definitiu per a desenterrar i traslladar el cos del dictador
10 octubre 2019 14:51h
Aquesta decisió del Suprem podria accelerar els tràmits perquè el govern espanyol acordara el trasllat de les restes en el Consell de Ministres d'aquest divendres. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El Tribunal Suprem dona l'aval definitiu a l'exhumació de Francisco Franco. La secció quarta de la sala contenciosa-administrativa de l'alt tribunal, a petició de l'Advocacia de l'Estat, ha alçat definitivament la suspensió cautelar que encara estava pendent després de tombar els tres recursos que la mantenien. En concret, es tractava d'un recurs de la Fundació Fundació Francisco Franco; un altre, de l'Associació de Defensa del Valle de los Caídos, i un tercer, del prior de la basílica. 

El Suprem ja va autoritzar l'exhumació quan va desestimar per unanimitat el recurs de la família però faltava que resolguera aquest últim obstacle processal perquè el govern espanyol puga traslladar les restes del Valle de los Caídos al cementeri del Pardo.

A banda, els magistrats han recordat en una providència que l'article 118 de la Constitució obliga "tothom" a acatar sentències fermes, en una clara referència al prior del Valle de los Caídos, que ha reiterat la negativa a deixar entrar l'executiu espanyol a la basílica per exhumar Franco. I és que just aquest dimecres, Santiago Cantera va comunicar per carta al govern espanyol que no autoritza l'entrada a la basílica per a exhumar Francisco Franco. Tanmateix, el Tribunal Suprem va afirmar en una interlocutòria feta pública el mateix dia que el prior no pot impedir el trasllat de les restes del dictador i sosté que la seua negativa "va decaure" amb la sentència que va desestimar el recurs de la família Franco.

En una altra providència, el Suprem denega la petició d'un particular de personar-se al Suprem com a part interessada en el recurs de l'Associació de Defensa del Valle de los Caídos. És el mateix particular que va presentar el recurs que té sobre la taula el titular del jutjat contenciós-administratiu 3 de Madrid, José Yusty Bastarreche, que va suspendre cautelarment la llicència d'obres per a traure Franco del Valle de los Caídos perquè la considerava perillosa.

Tanmateix, la sentència del Suprem ja va determinar que el govern espanyol no necessitava llicència urbanística per a dur a terme l'exhumació, ja que és una obra menor, i va marcar el camí perquè Yusty alce la mesura cautelar.

Queden "pocs dies" per a l'exhumació

Aquesta decisió del Suprem podria accelerar els tràmits perquè el govern espanyol acordara el trasllat de les restes en el Consell de Ministres d'aquest divendres. Just aquest dijous al matí, la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha assegurat que queden "pocs dies" per a l'exhumació de Franco i ha garantit que es farà. "Que ningú tinga ni el més mínim dubte", ha remarcat en declaracions a Telemadrid la vicepresidenta espanyola, que ha remarcat que la sentència del Tribunal Suprem ha sigut "clara". Calvo ha subratllat que l'executiu va actuar després d'un pronunciament del Congrés al respecte. "És l'Estat qui ha tingut la determinació ferma d'exhumar", ha insistit. 

En aquest sentit, el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, va apuntar aquest dilluns en una entrevista a Antena 3 que espera que l'exhumació de les restes del dictador Francisco Franco tinga lloc al mes d'octubre. "Ja l'estem preparant. El Tribunal Suprem ha estat unànime en la seua sentència i crec que és una gran victòria per a la democràcia espanyola", va declarar Sánchez.

La família Franco no desisteix

El serial, però, no acaba ací. La defensa dels Franco ha explicat aquest dijous a diversos mitjans que presentarà un recurs d'empara al Tribunal Constitucional i que demanarà mesures cautelaríssimes per a paralitzar l'exhumació, en un últim intent per a tractar de suspendre-la. 

Fonts jurídiques apunten que el govern espanyol pot tirar endavant l'exhumació igualment mentre el Constitucional no es pronuncie.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next