Diari La Veu del País Valencià
El Suprem activa les noves euroordres contra Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig

BRUSSEL·LES (ACN). El Tribunal Suprem ha enviat a Bèlgica i a Escòcia les noves euroordres contra Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig, segons asseguren les seues defenses. Els advocats diuen que les autoritats belgues i escoceses els han comunicat verbalment la reactivació de la petició d’extradició contra els exconsellers catalans per part de l’estat espanyol.

L’advocat de Ponsatí, Aamer Anwar, ha confirmat a l’ACN que l’exconsellera d’Educació es presentarà aquest dijous al matí a les dependències policials per a després passar a disposició del Tribunal d’Edimburg encarregat del cas. Per contra, la defensa de Comín i Puig a Bèlgica encara no sap quan s’hauran d’adreçar a les autoritats per a posar-se a disposició judicial.

La Fiscalia del Tribunal Suprem va registrar dijous passat, 31 d’octubre, dos escrits adreçats al jutge Pablo Llarena perquè reactivara les euroordres contra els exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig. D’aquesta manera, el magistrat del Suprem fa cas a la Fiscalia, amb l’única diferència que no inclou el delicte de malversació en el cas de Ponsatí.

El passat 14 d’octubre, dia en què es va fer pública la sentència de l’1-O, el jutge Llarena ja va emetre una nova euroordre contra l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i la justícia belga decidirà sobre aquesta qüestió el pròxim 16 de desembre. Un jutge belga ja va descartar la presó preventiva de Puigdemont, que està en llibertat sense fiança i pot eixir del país si demana permís.

Llarena ha reactivat les euroordres després que la sala penal de l’alt tribunal haja condemnat per sedició i malversació els també membres de l’anterior govern català Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa, i només per sedició Joaquim Forn i Josep Rull.

En el cas de Puig, se l’acusa dels mateixos delictes que a Santi Vila, Meritxell Borràs i Carles Mundó, que finalment han estat condemnats únicament per desobediència amb multes de 60.000 euros i inhabilitació d’un any i huit mesos.

Fracàs de les anteriors euroordres

El tribunal de primera instància belga va rebutjar el 2018 la segona euroordre contra Comín, Puig i Meritxell Serret per un error de forma, mentre que la justícia d’Escòcia no es va arribar a pronunciar al respecte en el cas de Ponsatí. Llarena va retirar la petició d’extradició contra tots els exmembres del govern català després que la justícia alemanya es negara a extradir l’expresident Carles Puigdemont per rebel·lió.

El Consell per la República demana donatius

El Consell per la República (CpR) ha demanat aquest dimarts donatius per a afrontar les euroordres contra Puigdemont, Comín, Ponsatí i Puig. Coincidint amb la reactivació de les peticions d’extradició dels exconsellers, la plataforma presidida per l’expresident ha enviat un missatge demanant contribucions per a “tornar a comptar amb els millors advocats, juristes i traductors” per a combatre a Bèlgica i a Escòcia la petició d’extradició. “Deixem-los un altre cop en evidència”, ha reivindicat el CpR.

Comparteix

Icona de pantalla completa