Diari La Veu del País Valencià
Soler espera que Sánchez seduïsca el Congrés per al canvi de finançament però avisa que o tot depén d’ell

VALÈNCIA. El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, confia que el govern de Pedro Sánchez tire endavant com més prompte millor, “si pot ser al juliol”, i aconseguisca “seduir” la majoria dels diputats del Congrés per a donar suport al canvi del model de finançament autonòmic, “amb o sense el suport de Catalunya”.

“Ha de prendre la davantera, però no tot depén de Sánchez”, reconeix en una entrevista a Europa Press dedicada a abordar els seus reptes per als pròxims quatre anys, de nou amb un finançament just per als valencians com a reivindicació central.

Soler defensa que “la iniciativa l’ha de portar el govern [espanyol]”, però d’acord amb el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) –depenent del Ministeri d’Hisenda–, on “la Comunitat Valenciana té un paper determinant”. Això sí, encara que adverteix que “en aquesta legislatura s’ha d’aclarir tot”, reconeix que el Consell ho exigiria “des del primer dia” si el PSOE tinguera majoria absoluta.

La seua principal reclamació és el compliment de l’article 156 de la Constitució, d’equitat i suficiència horitzontal entre territoris, “però primer vertical”. Al seu judici, “Múrcia, les Balears, Catalunya, Andalusia i la Comunitat podran millorar sense traumatitzar ningú, perquè les que estan millor finançades podran aspirar a estar encara millor”, ja que pensa que estan “d’acord en allò fonamental” malgrat les seues estratègies diferents.

Reforma “fonamental” davant el conflicte independentista

Davant el conflicte independentista, Soler posa l’accent que “la reforma del finançament és fonamental; amb Catalunya, genial, però també sense Catalunya”. De fet, augura que la situació “es desdramatitzaria en part si hi haguera un sistema més just, sobretot amb les comunitats mediterrànies”.

Però el titular d’Hisenda no creu que la possible entrada de Podem al govern de Sánchez puga suposar un problema, ja que “al final cal anar al Congrés i seduir una majoria que done estabilitat a un sistema més just per mandat constitucional”.

“No depén d’ell: ja va dir des del principi que no es veia amb capacitat però que, mentrestant, prendrien mesures per a pal·liar la situació”, assevera, i entén que és una reivindicació a la qual “vol fer front” la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.

L’única cosa pendent, al seu judici, és encaixar aquesta voluntat en la legislació, amb la dificultat que “el diàleg polític està sotmés a les restriccions” i que “Sánchez tampoc pot fer molts passos fins que estiga el govern consolidat”. “Mentre no hi haja majoria al Congrés, pot passar qualsevol cosa”, insisteix.

Sobre la condició que va exigir el diputat de Compromís, Joan Baldoví, de donar suport a la investidura de Sánchez sempre que el canvi del finançament estiga sobre la taula, recorda que “la democràcia és aritmètica” i que el PSOE no té majoria ni sumant la coalició valencianista. Això sí, descarta que puga suposar un problema per al candidat socialista.

Problemes en les arques per a tancar el 2019

Fins a aconseguir el finançament, adverteix que les arques valencianes ho tindran “molt difícil” per a arribar a cap d’any en no tirar endavant el projecte de Pressuposts Generals de l’Estat (PGE) del 2019, “un dels temes que Montero vol pal·liar d’alguna manera si es consolida el govern [espanyol]”. El conseller xifra aquest problema en 450 milions pels lliuraments a compte previstos el 2018 i recollits en els comptes d’aquest exercici. “Aquests diners existeixen, però estan en la Hisenda del Regne d’Espanya”, lamenta.

Enfront d’això, augura una possible “fita” per a acabar el 2019: que la despesa mitjana per capita dels valencians assolisca la mitjana d’Espanya. Soler creu que obriria un escenari diferent i que obligaria a “canviar de xip” per a aplicar la regla de despesa amb normalitat.

Madrid: “Li ixen els diners per les orelles”

D’altra banda, el responsable d’Hisenda coincideix amb l’afirmació que va fer fa uns dies el president, Ximo Puig, sobre el dúmping fiscal en el qual incorre la Comunitat de Madrid: “És molt senzill: en estar allí les empreses més importants i les rendes més altes, li ixen els diners per les orelles i pot permetre’s el luxe de fer dúmping amb els imposts cedits. Això no està bé”.

Comparteix

Icona de pantalla completa