El sistema d'atenció a la dependència ja atén 83.477 persones 

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques destaca que en gran part dels municipis amb menys de 10.000 habitants s'executen quasi el 100% dels expedients resolts
12 agost 2019 13:15h
La Conselleria ha abonat des de gener un total de 188 milions d'euros en concepte de nòmines ordinàries mensuals, endarreriments i retroactivitat. / IMATGE D'ARXIU EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El sistema d'atenció a la dependència atén actualment 83.477 persones a través d'algun tipus de servei o prestació econòmica, segons es desprén de l'informe que la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives elabora tots els mesos i que es publica des de juliol del 2017 en la seua pàgina web.

Segons informa la Generalitat en un comunicat, durant el mes de juliol passat es van tramitar un total de 2.230 expedients. Des de juliol del 2015, un total de 76.515 persones han sigut incorporades amb els seus expedients dins del sistema d'atenció a la dependència. Respecte al nombre de sol·licituds presentades, des de principis d'any s'han registrat 26.752, 3.308 el mes de juliol.

D'altra banda, el nou sistema de valoracions implantat per Igualtat ha permés que s'incrementen de forma constant. Així, des de gener del 2019 s'han realitzat 23.531 valoracions, 3.334 d'elles durant l'últim mes.

Aquest increment respon a la gestió dels equips dels serveis socials municipals. Així, la Generalitat destaca que quasi tots els municipis valencians amb menys de 10.000 habitants tenen un grau d'execució pròxim al 100% en expedients resolts.

Dels municipis de 10.000 i 50.000 habitants, els que tenen major nivell d'execució són Godella (l'Horta Nord), Bétera (Camp de Túria), Quart de Poblet (l'Horta Oest), Teulada (la Marina Alta), l'Alfàs del Pi (la Marina Baixa), Rojals (el Baix Segura), Benicàssim i Almassora (la Plana Alta) i Onda (la Plana Baixa). Tots ells comptem amb al voltant del 90% dels expedients executats.

Finalment, entre els municipis de més de 50.000 habitants, lideren el llistat d'execució les localitats d'Oriola (el Baix Segura), Alcoi (l'Alcoià), Benidorm (la Marina Baixa), Sagunt (el Camp de Morvedre), Paterna (l'Horta Oest), Gandia (la Safor) i Castelló de la Plana i Vila-real (la Plana Baixa).

Respecte al cost de les prestacions econòmiques, la Conselleria ha abonat enguany un total de 188 milions d'euros en concepte de nòmines ordinàries mensuals, endarreriments i retroactivitat. L'import de la nòmina de juliol ascendeix a 30,9 milions d'euros.

Canvis del model d'atenció a la dependència

Segons afirma la Generalitat, els avanços en valoracions i resolució d'expedients són resultat dels canvis introduïts durant la passada legislatura en la gestió del sistema d'atenció a la dependència. En personal s'han reforçat els serveis de dependència de la Conselleria amb nous funcionaris i els serveis municipals han experimentat un increment pressupostari que permeta als ajuntaments assumir la valoració i tramitació d'expedients.

Així mateix, els pagaments mensuals que es realitzen no solament per les nòmines, sinó també els corresponents al pagament de la retroactivitat i a hereus s'abonen durant els primers cinc dies hàbils de cada mes.

Aquests avanços han sigut avalats per l'Observatori de Dependència, que en el seu últim informe presentat el 2018 per l'Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials constata la "bona marxa" en la gestió d'aquestes ajudes i la situa com "una de les autonomies on més va continuar avançant el sistema d'atenció a la dependència".

next