Diari La Veu del País Valencià
Sindicats i les AMPA reclamen al Ministeri acabar amb la LOMCE i al Consell apostar més per l’educació pública

VALÈNCIA. Els sindicats CCOO i UGT, la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (FAMPA) i Escola Valenciana han alertat que la comunitat educativa “ja no suporta més promeses incomplides” sobre la derogació de la LOMCE, que titlen “d’injusta” i “classista”, i reclamen una nova llei que protegisca l’educació pública i acabe amb les retallades educatives.

Membres dels sindicats i de les entitats representants dels pares i mares d’alumnes s’han concentrat aquest divendres enfront de les portes de la Conselleria d’Educació per a exigir una millora del sistema d’ensenyament públic amb motiu de l’inici de curs. Aquest dijous la Conselleria va donar les dades d’inici de curs, que deixen un augment de l’alumnat i del professorat, que ha permés rebaixar la mitjana de les ràtios.

A la protesta s’han sumat també la Confederació Gonzalo Anaya, CAVECOVA, València Laica i el sindicat d’estudiants FEU, i s’ha llegit un comunicat conjunt en el qual totes les entitats han reclamat al Ministeri d’Educació que “revertisca” les retallades i òbriga un canal de diàleg cap a una nova política educativa centrada en el diàleg i la participació.

Així mateix, han instat la Generalitat a fer una aposta “més valenta” per l’ensenyament públic i de qualitat i “igualtat de representació” de professors i pares d’alumnes en les propostes educatives dels centres, com a consells escolars i noves construccions.

“Hi ha hagut avanços per a la reversió de les polítiques que s’estaven realitzant, però encara queda molt per fer a nivell estatal i de la Comunitat”, segons la secretària general de FAMPA València, Esther Concepción, que ha exercit de portaveu dels convocants. Concepción ha insistit que cal “acabar amb la LOMCE per a fer un nou paradigma educatiu”, i continuar reclamant més finançament per al País Valencià perquè “sense recursos no podem fer reformes”.

En l’àmbit autonòmic, els sindicats i els representants de pares d’alumnes demanen així mateix més accions que milloren les condicions de l’escola pública, de l’alumnat, les famílies i el professorat.

En relació amb la implantació de la jornada contínua en molts centres, reivindiquen que la Conselleria d’Educació elabore “estudis seriosos” que determinen el model més adequat per als alumnes, i que no es deixe l’elecció en mans dels centres.

En matèria d’infraestructures, Concepción ha assenyalat que el curs escolar s’iniciarà amb alumnat encara en barracons, i ha lamentat que el Pla Edificant està sent massa lent, en part per problemes burocràtics.

De la mateixa manera, reclamen la reducció de ràtios a les aules, que permeten una atenció més individualitzada dels alumnes i millore els programes d’inclusió, i professionals especialitzats com a educadors socials i d’educació especial per a la seua atenció.

Sobre el professorat, demanen l’estabilitat en les plantilles i que s’avance en la reducció de l’horari lectiu del professorat, al mateix temps que lamenten el retard en la cobertura de les substitucions i la pèrdua de llocs de treball en els centres docents.

Demanden, finalment, la consolidació i ampliació de la xarxa d’ensenyament públic plurilingüe en totes les edats i territoris amb la garantia d’accés a l’ensenyament en valencià, que “assegure els drets lingüístics” i que la religió no siga impartida a l’escola.

Comparteix

Icona de pantalla completa