Diari La Veu del País Valencià
Els sindicats aprofiten la celebració del Primer de Maig per a recordar els deures pendents al futur Consell

VALÈNCIA. Aquest Primer de Maig, com cada any, els treballadors estan cridats a omplir els carrers de les principals ciutats per a defensar els drets laborals aconseguits i reivindicar noves millores. Enguany, es produeix amb la particularitat que la manifestació és a penes 3 dies després que se celebraren les eleccions autonòmiques al País Valencià, i també les estatals.

Dies abans dels comicis, mentre es gestava la manifestació, els sindicats van demanar la participació massiva tant en la protesta com en les eleccions. Tot i que no van demanar el vot per a cap partit, que van apel·lar al fet que es reeditara un govern de progrés, tant al País Valencià com al govern espanyol.

Els dos grans sindicats de classe, CCOO i UGT, han sigut conscients des del primer moment que els resultats de les eleccions surarien en l’ambient el Primer de Maig i que el desenllaç de la primera cita electoral podria ser un dels grans protagonistes de la jornada reivindicativa. Per això van deixar clar que les reivindicacions sindicals serien les mateixes guanyara qui guanyara les eleccions.

Així, els treballadors prendran el carrer per a reivindicar millores salarials, la derogació de la reforma laboral, millores de les condicions, més ocupació i més seguretat laboral. En la marxa també tindran cabuda reivindicacions específiques per al territori valencià, com ara la reforma del finançament autonòmic, un augment de les inversions, més concertació social i que es continue treballant en el canvi de model productiu, que volen que estiga basat en la indústria i amb la R+D+i com a eix transversal.

Els dos sindicats sí que tenien l’esperança que, com finalment ha passat, es mantinguera al País Valencià un govern de progrés i es frenara al màxim possible l’entrada de l’extrema dreta en les institucions. “S’ha votat a favor d’una agenda social que aprofundisca en el canvi de model econòmic que dote l’ocupació d’estabilitat i qualitat. A favor de combatre la sinistralitat laboral; les bretxes i les violències de gènere; la desigualtat i la pobresa, i a favor de la recuperació i reforç dels serveis públics”, han celebrat des de CCOO en un comunicat.

Tal com van explicar CCOO i UGT amb el lema escollit, ‘La Lluita Continua’, volen deixar clar que, tot i que s’ha avançat en la millora de les condicions laborals, consideren que la millora de la situació econòmica no s’ha traslladat al gruix dels treballadors. Per això, encara que estan contents amb el resultat electoral, les reivindicacions amb les quals aquest dimecres eixiran al carrer continuen vigents.

Mobilització per a frenar l’extrema dreta

Intersindical també ha valorat la victòria del bloc de progrés en les eleccions i considera que “la mobilització de la societat valenciana ha estat clau per frenar les polítiques involucionistes”. Tot i l’alegria per la victòria de l’esquerra, el sindicat considera que “els nous governs que s’han de constituir a l’Estat i al País Valencià en les setmanes vinents han d’engegar un programa urgent de polítiques laborals, socials i econòmiques per a fer front a la situació que travessen les treballadores i treballadors i el conjunt de la societat valenciana pels efectes de l’aplicació de les mesures neoliberals”.

És a dir, les reivindicacions d’Intersindical en matèria laboral continuen vigents. En eixe sentit, el sindicat reivindica la necessitat de derogar les reformes laborals i les reformes de les pensions; augmentar els salaris; crear treball digne, estable i saludable; reduir la jornada laboral i redistribuir el temps del treball; acabar amb les desigualtats als centres de treball per raó de sexe, orientació sexual i procedència; potenciar els serveis públics; avançar envers un nou model productiu valencià, i establir un Marc Valencià de Relacions Laborals i Prestacions Socials i un nou model de finançament valencià. D’altra banda, demanen que aquestes polítiques es complementen amb altres que suposen un pas endavant en l’autogovern i que fomenten l’ús del valencià.

Manifestacions

Els dos sindicats de classe majoritaris han organitzat manifestacions a cinc municipis, totes de matí. A Alacant, la marxa començarà a les 11.30 hores a l’IES Jorge Juan; a Alcoi, la manifestació eixirà a la mateixa hora des de l’Alameda; a Castelló de la Plana, la marxa s’iniciarà a les 11.30 al carrer de Sant Lluís; a Elx, la manifestació començarà a la plaça de Barcelona a les 11, i a València, els manifestants estan convocats, com és habitual, a les 11.30 hores a la plaça de Sant Agustí.

Per la seua banda, Intersindical ha convocat manifestacions a Alacant –11 hores a l’IES Jorge Juan–; a Alcoi –9.30 hores al passeig Cervantes–; a la Vall d’Uixó –11 hores a la plaça de La Pau–; a València, a les 11 hores en Sant Agustí, i a Vinaròs, on es reuniran a les 11.30 hores a la plaça de l’Ajuntament.

Per últim, la CNT ha convocat una manifestació “desmarcant-se del recorregut tradicional de CCOO i UGT”. Per tant, han convocat a les 12 hores a Sant Agustí, però per a fer el recorregut en sentit contrari al dels sindicats majoritaris.

Comparteix

Icona de pantalla completa