Diari La Veu del País Valencià
Un seminari analitza aquest dijous a València les estratègies d’adaptació a la crisi climàtica

VALÈNCIA. El Jardí Botànic de la Universitat de València acull aquest dijous, 3 d’octubre, el seminari ‘Estratègies d’adaptació a la crisi climàtica’, organitzat per l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local, Càtedra Prospect 2030 i el Departament de Geografia de la Universitat de València.

La jornada està coordinada per Jorge Olcina, catedràtic de Geografia de la Universitat d’Alacant i president de l’Associació de Geògrafs Espanyols. “El canvi climàtic és el major desafiament al qual ens enfrontem hui dia tant per la seua complexitat i ràpida evolució com per la multitud de factors que incideixen en ell”, explica Olcina.

Molts governs, amb l’objectiu de complir els acords internacionals de París i evitar l’augment de les temperatures més d’1,5°C, han adoptat acords com el Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia o han subscrit la declaració d’Emergència Climàtica.

Després d’aquests compromisos, assegura Olcina, “arriba el moment de passar a l’acció i prendre mesures concretes”. Aquest seminaripretén donar solucions i eines a les persones que han de prendre decisions perquè, una vegada conegut el diagnòstic, puguen marcar-se una estratègia en el mitjà i llarg termini que permeta mitigar i adaptar-se a l’efecte del canvi climàtic”, argumenta el coordinador.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, seran els encarregats de presentar el seminari aquest dijous de 9.00h a 9.30h. La jornada, que tindrà ponències tant al matí com a la vesprada, s’estructura en dos blocs: ‘Realitat científica i transmissió a la societat’ i ‘Acció pública – Polítiques’.

Un observatori permanent de bones pràctiques

La creació de la Càtedra ProspectCV 2030, afavorida per la Presidència de la Generalitat i adscrita a l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL) de la Universitat de València, naix amb el propòsit de “conéixer millor la naturalesa dels processos en curs en determinades àrees temàtiques essencials; disposar del major grau de coneixement possible sobre els efectes d’aquests; saber com s’afronten aquestes conseqüències mitjançant l’anàlisi comparada i el bon coneixement de casos d’èxit, especialment en l’escala regional i local, i posar a la disposició d’actors públics i privats la millor informació contrastada possible”. Així ho explica el seu director, el professor Joan Romero.

També, afegeix Romero, “per a ajudar al fet que puguen acordar-se escenaris desitjables en el mitjà termini”. La Càtedra es proposa també la creació d’una base de dades permanent i dinàmica i un observatori permanent de bones pràctiques centrat en experiències d’èxit en l’escala local i regional.

L’IIDL és un centre d’investigació i especialització teòrica i pràctica en el camp del desenvolupament local, en el seu sentit més ampli. Està constituït per investigadors de la Universitat Jaume I i de la Universitat de València, experts en les diverses temàtiques incloses en el concepte de desenvolupament sostenible, marc d’aplicació de les polítiques i estratègies de l’enfocament local del desenvolupament.

Comparteix

Icona de pantalla completa