Diari La Veu del País Valencià
El sector de l’automoció i les fruites fresques llastren les exportacions valencianes en 2018

VALÈNCIA. Els darrers dos anys no han sigut bons per a les exportacions valencianes, que han anat moderant el seu creixement fins al punt que les importacions han crescut més que les vendes a l’exterior. Així s’extrau d’un informe elaborat per la Cambra de Comerç de València on s’explica que el canvi de panorama en el sector automobilístic i la caiguda de les exportacions de fruites fresques han sigut els causants de la caiguda de les exportacions valencianes.

Tot i que les xifres no són tan bones com en altres moments, el balanç comercial valencià continua sent positiu. Les exportacions valencianes van créixer un 2,8%, taxa lleugerament inferior que en 2017 (3%), amb una evolució “irregular”. En total, les empreses valencianes van exportar per valor de 28.096 milions d’euros. Mentrestant, les importacions van augmentar un 5,1% respecte a 2017, la qual cosa suposa una despesa de 25.425 milions d’euros.

La incertesa generada pel Brèxit; la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, i la desacceleració econòmica del gegant asiàtic són alguns dels factors que han influït negativament en les vendes a l’exterior dels productes valencians. Tornant al territori, la incertesa sobre el futur de la Ford i el problema amb l’arribada de cítrics de països tercers han fet minvar notablement la posició de dos dels productes estrela valencians al mercat internacional.

Així, segons la Cambra de Comerç, els canvis en el mercat de l’automòbil en l’àmbit internacional estan reduint la demanda d’alguns mercats, tendència que està afectant de manera significativa la multinacional Ford situada a Almussafes (la Ribera Alta). En 2018, les vendes d’automòbils des del País Valencià van retrocedir un 11,2%.

D’altra banda es troba la qüestió de les fruites fresques, en especial dels cítrics, que han de competir amb els que provenen de països africans com Sud-àfrica i Egipte. En general, les exportacions de fruites fresques va retrocedir un 2,6% en 2018, a causa sobretot de la reculada del mercat europeu, només parcialment compensat pel notable augment de les vendes al Canadà (72%) i a la Xina (34%), després dels acords comercials aconseguits, assegura l’informe.

En canvi, altres sectors, com ara les semimanufactures, els béns de consum durador –com els electrodomèstics i els mobles– i les exportacions de begudes han augmentat notablement les vendes a l’exterior. Però, el sector on més van créixer les exportacions va ser el dels combustibles i els seus derivats, amb un creixement del 237%. Tal com explica l’informe, aquestes xifres són conseqüència d’una situació puntual a causa de la major obertura comercial d’una companyia energètica.

El mercat europeu, el principal client

L’informe de la Cambra de Comerç remarca que la Unió Europea continua sent el principal mercat dels productes valencians. Però, durant els 11 primers mesos de 2018 les exportacions es van moderar notablement en l’eurozona, en línia amb l’any anterior. Com a casos puntuals, destaca el dinamisme del mercat francés, amb un increment del 7,9%; el de Portugal, amb un augment del 7%; el dels Països Baixos, on les exportacions van créixer un 12%, i el de Grècia, on l’increment va ser del 10%.

Per contra, l’informe destaca que retrocedeixen les vendes en mercats tan importants com Bèlgica o Itàlia, sobretot les de vehicles, fruites i hortalisses. Des de la Cambra també alerten de la reculada que van registrar les exportacions al Regne Unit fins al mes juny de 2018, amb una caiguda del 16% com a conseqüència de les incerteses generades pel procés incert del Brèxit i la depreciació de la lliura respecte de l’euro. No obstant això, també assenyalen que a partir de juliol, les vendes a aquest mercat van iniciar una senda de recuperació, de manera que van créixer un 12% entre juliol i novembre, liderat per la venda de combustible, béns d’equip i productes de la indústria química.

En reiterades ocasions la Cambra de Comerç, a través d’experts, ha insistit que Europa ha deixat de ser el centre del món i insten les empreses valencianes a mirar més enllà del vell continent. Ja al novembre, les expertes Esther Gordo Mora i Patrocinio Tello Casas van redactar un informe per a la Cambra on van insistir en la necessitat d’adreçar la mirada cap als mercats asiàtics, “molt oblidats i abandonats” des del final de la crisi econòmica.

Altres mercats dinàmics són l’Amèrica del Nord, especialment el Canadà, impulsat per l’Acord de Lliure Comerç ZETA, la fortalesa del dòlar i el notable creixement de l’economia nord-americana. El continent africà, especialment els països del Magreb, també estan agafant força en veure retrobats els seus ingressos a causa de la recuperació dels preus del petroli, la qual cosa els ha permés incrementar les seues importacions. L’informe també destaca l’increment del comerç amb alguns països de l’Amèrica Llatina, com ara Xile o el Perú (33%).

Una situació similar en 2019

Les previsions de Cambra València apunten que en 2019 es mantindrà el creixement moderat de les exportacions valencianes, unit a una progressiva desacceleració del dinamisme de les importacions. Amb això no s’espera una aportació significativa al creixement del PIB de les exportacions valencianes.

Les exportacions creixeran a ritme similar en un escenari d’alentiment de l’economia global marcat, com en 2018, per les incerteses. Per això, s’espera que en 2019 s’accentue la diversificació dels mercats d’exportació, conclou Cambra València.

Comparteix

Icona de pantalla completa