Diari La Veu del País Valencià
Ribó: València no pot ser moneda d’intercanvi en els pactes del Botànic

VALÈNCIA. L’alcalde de València i candidat de Compromís a la reelecció, Joan Ribó, nega “rotundament” que València puga ser “moneda d’intercanvi” en les negociacions del govern autonòmic perquè “és la capital” i té “personalitat pròpia per a fer les coses que diguen els valencians”.

En una entrevista amb EFE en el marc simbòlic de la Nau, on es va gestar el seu govern amb el PSPV i València en Comú, Ribó ha assegurat que no posa “línies roges” en el repartiment d’àrees i que defensa la reedició del pacte: “Sis ulls veuen més que dos, i entre els uns i els altres compensem els nostres defectes i estridències”.

Per al 26M, no preveu la hipòtesi que triomfe el bloc de dretes perquè l’alcalde assegura que tampoc no hi ha “cap enquesta que plantege eixa possibilitat”. Per contra, espera “una majoria més àmplia” i es mostra convençut, “com diuen la majoria de les enquestes”, que Compromís i ell com a alcalde lideraran el nou govern de coalició que “sorgirà de les urnes” aquest diumenge.

L’alcalde de València defensa que la ciutat té “personalitat pròpia per a fer les coses que diguen els valencians” després de les eleccions i per a reclamar al Consell de Ximo Puig la Llei de Capitalitat i al Govern de Pedro Sánchez, el soterrament de les vies o la condonació del deute de la Marina.

“València té massa pes com per a ser moneda d’intercanvi. Això, rotundament, no”, assevera l’alcalde, qui defensa la continuïtat de les seues polítiques de mobilitat, que, al seu judici, han portat València a un model més sostenible.

Ribó ha afirmat que és prompte per a saber si Giuseppe Grezzi, número 5 de la seua candidatura, seguirà al capdavant d’eixes polítiques de mobilitat tan aplaudides com criticades. “Han de passar les eleccions perquè ens posem a parlar de qui s’encarregarà de què”, ha assenyalat.

“Volem tindre un govern de la Nau, que, per descomptat, ens sembla que presidirem. La majoria de les enquestes van en eixe sentit, però no hi posem línies roges”, assegura. “Volem arribar a un acord de programa i sobre eixa base volem treballar”.

L’alcalde de la ciutat de València ha demanat el vot perquè creu que han demostrat en aquests quatre anys que ho han “fet bé” i han iniciat “un procés de canvi molt important” en una ciutat que necessita quatre anys més per a culminar-se.

A més, valora la tasca “gens senzilla” d’haver liderat una coalició que ha anteposat “treballar per la ciutat” a plantejaments partidistes o personals.

Entre els primers reptes del seu possible segon mandat està la creació d’un parc d’habitatges de lloguer assequible públic; avançar, amb part de recursos privats, en aspectes socials; continuar amb les polítiques de sostenibilitat que suposen fer més parcs; reduir la contaminació atmosfèrica, lumínica i acústica, i treballar per una alimentació sostenible.

D’altra banda, el candidat de Compromís a la reelecció no creu haver revolucionat la mobilitat però sí haver-se “posat al dia” per tal d’adaptar-la “a com es desenvolupa en la majoria de les ciutats europees” amb projectes escrits però sense executar, com ara el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, per a convertir València en una “de les ciutats de l’Estat amb una mobilitat sostenible més important”.

“Mantindrem eixa política perquè no hi ha una altra política raonable”, sentencia i assegura que en la pròxima legislatura han d’avançar al costat de la Generalitat en mobilitat sostenible de l’àrea metropolitana.

A més a més, reconeix que la convivència “és una assignatura pendent” i que s’han de “donar una mica més de pressa”. En aquest sentit es compromet a desenvolupar l’ordenança de convivència aquesta legislatura perquè “la gent s’ha de divertir a la nit però també ha de poder dormir”. Aconseguir això és, al seu judici, “imprescindible”.

Tanmateix, Joan Ribó assegura que li hauria agradat que fora a un míting seu Enrique Tierno Galván, una persona “entranyable”, que va ser un “gran alcalde” de Madrid i, abans, “un professor universitari expedientat i maltractat pel franquisme” al qual sempre li ha guardat “molt d’afecte”.

També reconeix que l’exalcalde de València Ricard Pérez Casado (PSOE) és per a ell un “exemple a seguir”, amb el qual a vegades parla, al qual “copia coses” –com ara allò de no eixir en les processons religioses pel caràcter aconfessional de l’estat– i amb el qual veu similituds. “Ell va canviar la ciutat des del franquisme a un govern de coalició –recorda– i a nosaltres ens ha tocat canviar una ciutat en mans del PP durant 24 anys”, ha sentenciat.

Comparteix

Icona de pantalla completa