Reclamem el tancament de la pedrera de Corbera

20 març 2019 06:00h
Plànol de la pedrera de Corbera i del municipi.

Fa més de 30 anys que els veïns patim les conseqüències de la pedrera i n’estem farts. Infraccions urbanístiques, "negocis clandestins", explotacions de pedreres sense autorització, sancions mediambientals, informes de funcionaris qüestionats, batalles legals... I ara que l’Ajuntament l’ha clausurada, els propietaris es neguen a parar l’activitat i denuncien i intimiden l’alcalde, la secretària i els funcionaris que fan el seu treball.

Per entendre la dimensió del problema, cal considerar que en 1993, el Tribunal Superior de Justícia valencià donà la raó als veïns de Corbera i el 2001 la llicència s'anul·là, perquè la distància és inferior a 2.000m del municipi, es troba en sòl no urbanitzable i no disposa de la llicència pertinent. Després li atorgaren una llicència d'obres per a la restauració de la muntanya i en gener de 2018 s'ordena la paralització de les obres per «incompliment dels termes de la llicència». Després de la decisió, Áridos Romafe SL (actual empresa explotadora) interposa una querella criminal contra la secretària municipal i l’alcalde. També presenta un recurs contra la decisió de la denegació de la llicència (encara pendent de resoldre's) i alhora demana al jutjat la continuïtat cautelar de l'activitat de la pedrera (esta és rebutjada per la justícia)*.

Al llarg de 2018 hi ha més irregularitats i amenaces. Durant el mes de juny, la Policia Local observa que «hi ha activitat de càrrega dels materials i circulació dels camions i apunta: el 15 de juny una veïna informa que s’ha produït una voladura d'explosius a dita pedrera», tot i no tindre llicència d’explotació. La Policia Local no aconsegueix clausurar la pedrera per l’oposició del propietari i de l’encarregat de l’explotació, els quals amenacen i denuncien la secretària i l’alcalde. Ni abandonen el recinte, ni paren l’activitat, ni trauen els vehicles i materials. Per part municipal s’obri expedient d’infracció urbanística i es comencen a dictar multes coercitives a l’empresa. La Conselleria de Medi Ambient sanciona el titular de l’activitat per contaminació i la Conselleria d’Economia i Indústria li obri expedient per explotar una àrea no autoritzada de 20.000 m2. Però, inexplicablement, el mateix funcionari, a l'octubre, autoritza unes voladures a la Pedrera i amb aquesta autorització el Ministeri permet a l’empresa adquirir l’explosiu necessari. Tot un desgavell.

Ara ha eixit un comunicat dels treballadors de la pedrera oposant-se al tancament i no dubtem que l'empresari està darrere perquè en aquests negocis bruts quan ja no tenen més arguments utilitzen els treballadors davant l’opinió pública, com si els importara alguna cosa més que omplir-se la butxaca. Doncs nosaltres hem de dir que tothom té dret al treball, però sense destruir la Natura ni maltractar les poblacions veïnes

Comprenen el problema dels treballadors, però ací ocorre el mateix que passa amb els del carbó o els de la central nuclear de Cofrents, que s'han de tancar les mines i aviat la nuclear on treballen i aleshores s’han de recol·locar en el desmuntatge, la restauració de l’entorn o altres tasques diferents. No hi ha més remei i és urgent, pel bé de tots.

Això és també el que ha passat durant segles en altres treballs: els mulers desaparegueren quan s'introduïren els tractors i els camions; els segadors acabaren quan començaren a utilitzar-se les grans màquines segadores; els pregoners, quan inventaren la ràdio; els llenyataires, quan arribà el butà i l'electricitat, etc. etc. Són treballs que han anat desapareixent i ara ningú els troba a faltar ni voldria fer-los per lo durs i mal pagats com estaven (pregunteu-ho si no als iaios que treballaren en això)...

En definitiva, la pedrera ha de tancar, perquè està a 400 metres de les cases i això no pot ser. I els treballadors de la pedrera han de reciclar-se, poden treballar en la restauració de la mateixa pedrera, que ja hauria d'haver-se fet com marca la llei, o en altres tasques afins o diferents, però de cap manera es pot mantindre una activitat molesta, destructiva, contaminant i perillosa perquè un individu s’òmpliga les butxaques. Primer són la salut de la població i la Natura.

La situació és insostenible. L’Ajuntament ja ha iniciat la via administrativa per clausurar l’explotació. I ara cal que entre tots iniciem la via ciutadana contra esta injustícia, amb la Plataforma de Veïns contra la Pedrera. 

Ens dona suport també lCoordinadora per la Defensa de la Naturaamb 18 col·lectius comarcals adherits: Xúquer Viu, La Ribera en Bici-EeA, VACIF, Amics de la Murta, La Llavor, Llavorem, Calciners, Dynamo, Muntanyes de Carcaixent, El Magre, GAMM, Anoktua, Mitja Galta, Jardinet de l’Estació, Aplec de La Ribera, Voluntariat Mediambiental, Associació Mediambiental Aigües Vives i Associació Muntanyeta Sants-AEA. 

Junts farem a Corbera, el dissabte 23 de març, una Mostra Ecològica (a partir de les 10h del matí), la Reunió de Grups i una Manifestació pel tancament de la pedrerades de la plaça Major, a les 12hDes d’ací invitem tots els riberencs i riberenques a vindre a gaudir i a solidaritzar-se amb nosaltres.

Per Corbera i per la Natura, mobilitza’t contra la Pedrera!

Plataforma de Veïns contra la Pedrera i Coordinadora per la Defensa de la Natura

* Més informació: Les roques 'negres' de la pedrera lligada als CotinoM. Pérez, El Temps 14/12/2018

next