Diari La Veu del País Valencià
Qui dia passa, any empeny – 22 d’abril

Fa cosa d’un segle, any més, any menys, el segon dia de Pasqua era una festa tan important com el primer de dalt a baix del País Valencià. Si, en molts pobles, la gent anava en romeria a ermites i santuaris, a Sueca, les quadrilles pasqüeres es reunien als sequers que envoltaven la ciutat per a berenar, jugar, volar les milotxes i ballar.

Vicent Molina, l’autor del conegudíssim Casament de Maria la Chapa, ens recorda en un parell de poemes populars que els berenars suecans, que no devien ser gaire diferents dels berenars a la majoria de pobles valencians, es basaven en el magre amb faves, les llonganisses, l’encisam, els ous durs, les tomaques, les taronges i els panous.

Als inicis del segle XX la població en general ja no passava tanta fam com alguns anys abans, però després de les restriccions quaresmals, el magre i les llonganisses devien ser menges molt abellidores; les faves i l’encisam eren verdures de temporada; els ous durs eren, sens dubte, una reminiscència de rituals antics, relacionats amb la fertilitat, amb el renaixement de la natura en primavera, que els xics i les xiques joves havien convertit en objecte de bromes una miqueta “atrevides”, que els permetien relacionar-se entre ells.

Perquè la Pasqua era també el temps de formar parelles noves que, sovint, es consolidaven i tant els balls com els jocs contribuïen a l’aproximació dels sexes. Els xiquets i les xiquetes, junts i mesclats, jugaven a corda, a la tarara, als pilarets o al sambori, un espectacle que no podia contemplar-se la resta de l’any. Però els adolescents, i els que ja no ho eren tant, jugaven al gat i la rata o al sant i gallet, també mesclats, que eren jocs de moviment que consistien, bàsicament, en una persecució: un xic perseguia una xica, que es podia protegir eixint o entrant a un cercle que formaven els altres jugadors, agafats per les mans, un contacte físic impossible en qualsevol altre moment.

I els balls, naturalment, facilitaven la complicitat de les noves parelles, que podien “tocar mareta”, vigilats per pares, mares i parents, sempre que la xica ho consentira amb un sí ben explícit perquè, entre nosaltres, de tota la vida, un no era un no, a pesar que ara hi ha homes, i fins i tot alguna dona, que no ho acaben d’entendre…

He deixat els panous per acabar aquesta remembrança que no pretén ser nostàlgica, sinó antropològica, perquè, ja després de la guerra, a Sueca, la gent cantava una cançoneta popular, amb la mateixa música que la tarara, que recordava un episodi relacionat amb els panous i que ve molt al cas ara que estem immersos en una campanya electoral.

Per aquell temps, les dones pastaven els panous a casa i, després, els duien al forn, que supose que havia d’assolir una temperatura adequada per donar-los la consistència, el color i l’esponjositat necessàries. Algun any, les fornades no devien eixir bé i la gent cantava:

Els panous de Poldo no volen unflar
les dones, calentes, el volen matar.
Els de ca Vendrell han eixit pitjor,
no li diuen res perquè és regidor.

Comparteix

Icona de pantalla completa