Diari La Veu del País Valencià
Qui contamina, paga: Podem aposta per una fiscalitat ‘verda’ que finance la lluita contra el canvi climàtic

VALÈNCIA. Podem ha presentat aquest dilluns al matí la seua estratègia ambiental, “que incideix en la lluita contra el canvi climàtic i en la fiscalitat verda”, tal com destaca la mateixa formació. El text, fet públic als mitjans per la responsable de la Secretaria de Món Rural, Sostenibilitat i Sobirania Alimentària de Podem, Beatriu Gascó, és un document marc d’actuacions que indica les pautes polítiques per als representants dels diferents nivells institucionals de Podem. Així, recull les iniciatives que s’han de dur a terme “des dels diferents estaments legislatius i institucionals en l’àmbit autonòmic, europeu, estatal i municipal”. Aquestes pautes, però, hauran de ser consensuades amb els companys de coalició o govern.

Gascó ha destacat que aquesta estratègia “se centra en el treball que cal dur a terme per a lluitar contra el canvi climàtic de manera eficient i per sempre, i en col·laboració i consens amb els diferents graons”. Roberto Meneu, assessor de la Secretaria, ha destacat que des del Botànic cal incentivar el diàleg per a redistribuir els costs del procés de lluita contra la contaminació i la gestió dels residus”.

El document, de 12 pàgines, s’estructura en 15 blocs: Agricultura; Cicle integral de l’aigua; Contaminació atmosfèrica-lumínica-acústica-electromagnèctica; Educació ambiental; Energia i emissions CO2; Ramaderia; Gestió forestal sostenible i medi natural; Mineria; Pesca; Residus; Urbanisme i territori; Vertebració del territori, despoblament i desenvolupament rural; Fiscalitat verda, i mesures transversals.

D’aquests 15 blocs, la dirigent de Podem i portaveu adjunta a les Corts ha destacat el de la fiscalitat verda: “Tant des d’Europa com des del Ministeri ens exigeixen trobar fórmules per a finançar la política ambiental basada en la premissa que qui contamina, paga”. En el document es pot llegir: “Aquest bloc és d’importància transcendental per al finançament concret de fons ambientals de lluita real en el canvi climàtic. El de la fiscalitat és un concepte d’enorme transversalitat, traslladat a ferramentes eficaces de creació de fons específics a cada problemàtica mitjançant legislació que oferisca seguretat jurídica als imposts o taxes necessaris per al seu desenvolupament i aplicació”.

Les iniciatives municipalistes de recuperació de la gestió pública de l’aigua, l’oposició a macroprojectes comercials, el control de les macrogranges al territori valencià i la modificació de la llei forestal són altres mesures que es recullen en aquest document.

Gascó també ha anunciat que la seua formació “continuarà treballant en la lluita contra la situació en què es troba la gestió de residus en general”. Així, ha parlat “no sols des d’uns abocadors molt endarrerits en les seues infraestructures” sinó també de la capacitat de dur a terme una recollida selectiva de la matèria orgànica i de cadascun dels tipus de residus que es generen”.

Precisament en el bloc 11, dedicat als Residus, la primera mesura en l’àmbit autonòmic és la Llei de Prevenció de Residus i Economia Circular que Podem va impulsar en l’anterior legislatura i que fins i tot va ser debatuda i aprovada en comissió, amb la incorporació d’esmenes, però que no va arribar a passar al plenari per a ser aprovada a causa de l’avançament electoral. També es parla d’una llei de mesures complementàries per a la millora de la gestió i protecció del medi ambient davant l’abandonament i contaminació que provoquen els envasos; d’una llei complementària per a la gestió de residus en abocadors, i de la modificació de la llei valenciana de residus de l’any 2000 per a adaptar-la a les directives europees.

En termes generals, l’estratègia presentada per Podem pretén vincular les actuacions que la formació considera necessàries per a lluitar contra el canvi Climàtic –”mesures transversals de canvi del sistema productiu, vertebració del territori, urbanisme, educació ambiental i cura del medi ambient”– amb l’Estratègia valenciana de canvi climàtic i energia 2030; tot, amb “una mirada posada en la creació d’ocupació, especialment per a les comarques més despoblades”.

Comparteix

Icona de pantalla completa