Què diu l'acord de govern entre el PSOE i Podem sobre l'agenda política valenciana?

El programa de govern presentat aquest dilluns per Sánchez i Iglesias recull algunes de les demandes valencianes però no concreta dates ni terminis
30 desembre 2019 18:25h
Tram de la variant de Vandellòs del Corredor Mediterrani vist des de l'interior de la cabina d'un tren en proves, el 17 de setembre del 2019. / ROGER SEGURA / ACN

VALÈNCIA. El candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, han presentat aquest dilluns a la vesprada l'acord de govern que desenvoluparan si en els pròxims dies ix endavant la investidura del líder socialista. A grans trets, aquest document recull les promeses electorals d'un i altre partit i es concreta en una imminent pujada d'imposts a les rendes més altes, en la derogació parcial de la reforma laboral del PP, en la regulació del mercat de lloguer d'habitatges i en l'increment del salari mínim.

L'acord s'articula en 11 punts que ocupen 50 pàgines que compilen els eixos bàsics de la política que el primer govern de coalició democràtic desenvoluparà en els pròxims quatre anys. Atés que en molts casos es tracta de línies programàtiques, hi ha poc de detall respecte a demandes concretes. Així, si bé el document recull les principals demandes valencianes els compromisos són tous i genèrics.

Per exemple, en matèria de finançament autonòmic, principal preocupació de la Generalitat i que ha suscitat un consens polítics inusual, l'acord recull l'elaboració d'un nou model però sense concretar terminis. Així, el document assenyala: "Desenvoluparem la previsió de les regles i principis que han de regir el sistema de finançament de les comunitats autònomes i el procediment per a establir-lo amb participació dels territoris, amb l'objectiu final d'aprovar un nou sistema de finançament de les comunitats autònomes que resolga les manques, asimetries i ambigüitats del sistema actual".

L'acord evita posar dates a l'elaboració d'aquest nou model que, segons segueix el text, té com a objectiu "implantar un sistema que permeta, d'un costat, garantir la lleialtat i solidaritat entre territoris i la igualtat de tots els espanyols i espanyoles; d'un altre, assegurar la justa distribució dels recursos públics i la capacitat de les comunitats autònomes per a proveir els serveis i prestacions socials que són de la seua competència".

En matèria d'infraestructures, tampoc hi ha molt de detall en el programa firmat pel PSOE i Unides Podem. Tots dos partits es comprometen a "fomentar una política d'infraestructures en xarxa i no radial adreçada a promoure la connexió interterritorial que permeta acabar els corredors mediterrani i atlàntic". Un compromís sense dates.

En aquest mateix paràgraf s'inclou la millora del servei ferroviari de rodalia amb un "increment de la inversió". Aquesta és una de les principals demandes dels usuaris de trens, que critiquen la falta de serveis i la falta de puntualitat. De fet, en la darrera dècada, Renfe ha perdut 10 milions d'usuaris al servei valencià de rodalies.

Pel que fa a qüestions socials, des de la Generalitat s'ha demanat el compliment de la Llei de Dependència, que estableix que el finançament de les ajudes ha de ser equitatiu entre el govern estatal i les comunitats autònomes. En aquest sentit, el document recull el compromís de "millorar el finançament del Sistema d'Atenció a la Dependència per a reduir les llistes d'espera". També es comprometen ambdós partits a millorar les quantitats mínimes que perceben les persones dependents però no concreta res sobre equiparar la inversió de les comunitats autònomes en l'atenció a aquestes persones.

Encara és més genèric allò que té a veure amb altre sector important per a l'economia valenciana com és l'agricultura. El programa sols fa al·lusió a la defensa de la Política Agrària Comuna, que no sols afecta els productors valencians. Una mesura destacada en aquest apartat, que no entra en detall per territoris és l'aprovació en un termini de 8 mesos d'una reforma de la Llei de Contractes del Sector Públic per a afavorir la compra pública de productes de proximitat.

next