Diari La Veu del País Valencià
¿Qué dice? No le entiendo: Un pacient denuncia un cas de discriminació lingüística a Beniparrell

VALÈNCIA. L’entitat Plataforma per la Llengua ha denunciat aquest dilluns un “nou cas de discriminació lingüística”. Segons denuncia el col·lectiu en un comunicat, els fets van succeir el passat 18 de juliol al centre de salut de Beniparrell (l’Horta Sud) quan un veí de la localitat va preguntar en valencià pels resultats d’una analítica del seu pare.

Segons sempre el relat del denunciant, F.P., es va adreçar a la treballadora dient-li: “Bon dia, quan estarà l’analítica del meu pare?”. La resposta que li va donar l’administrativa “exigint-li” que parlara castellà va ser: “¿Qué dice? No le entiendo”. Quan el pacient va reclamar que tenia “tot el dret a parlar valencià” l’administrativa va respondre que no l’entenia. Segons Plataforma per la Llengua, la treballadora pública es va negar a escoltar una breu expressió en valencià d’un pacient i li va exigir que s’expressara en castellà, un fet que “és il·legal, perquè no existeix cap obligació” normativa de parlar castellà.

Des de Plataforma per la Llengua es considera que l’administrativa “va manifestar uns prejudicis lingüístics impropis d’una treballadora del sector públic de la Generalitat”, alhora que recomana a l’administrativa que atén les telefonades que rep el centre de salut que realitze un curs de valencià. Tanmateix, Plataforma considera necessari que la Conselleria de Sanitat informe l’administrativa sobre els drets lingüístics del poble valencià i crear un protocol per a evitar que aquestes situacions es tornen a repetir.

Pels fets denunciats, l’entitat considera “extremadament urgent que es garantisca la competència lingüística de totes les persones que atenen el públic en la sanitat pública i per això s’organitzen cursos que permeten que els drets lingüístics dels valencianoparlants es respecten”.

El portaveu de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, Manel Carceller, ha assegurat que “la discriminació en l’atenció sanitària a un pacient pel fet de parlar valencià és un cas d’incompliment de les obligacions d’una treballadora pública. No podem creure que una treballadora pública no entenga quatre paraules bàsiques en valencià. Ens trobem davant d’una clara discriminació per valencianofòbia i això és tan greu com una per raó de raça, religió o política. Això és més evident quan la treballadora ha mantingut prèviament converses on el pacient parlava en valencià sense cap problema”.

La Plataforma per la Llengua afirma que negar l’atenció sanitària a un ciutadà pel fet de parlar valencià és un cas de discriminació que vulnera la legalitat de l’Estatut valencià, la Llei d’ús i ensenyament del valencià (LUEV) i fins i tot l’article 14 de la Constitució espanyola.

Un cas que s’afegeix a una nombrosa llista

El del veí de Beniparrell no és un cas aïllat. Són moltes les denúncies d’usuaris de la sanitat pública valenciana que asseguren haver sigut discriminats per parlar en valencià. De fet, la majoria de denúncies per discriminació lingüística recollides el 2018 es van produir a la sanitat, segons les dades de Plataforma per la Llengua.

A l’octubre del 2018 la periodista i escriptora Núria Cadenes va denunciar haver sigut víctima d’un nou cas de discriminació lingüística a la sanitat pública valenciana; en aquesta ocasió, els fets van ocórrer a Torrent. Segons el seu testimoni, la metgessa “s’ha negat a atendre una cita concertada” perquè Cadenes “habla en valenciano”. La periodista i escriptora va avançar la interposició d’una denúncia davant la Conselleria de Sanitat.

Poques setmanes abans, una parella va denunciar que una ginecòloga del centre de salut Joan Llorenç de València es va negar a atendre’ls per parlar en valencià. “El paciente se niega a hablar en castellano”, va reflectir la doctora en l’informe. Els denunciants han portat el cas al Síndic de Greuges.

Aquest no és el primer cas de discriminació lingüística registrat a la sanitat valenciana. El passat 2017 es van produir, almenys, altres dos casos. El primer d’ells, denunciat per una veïna del barri de Benimaclet, a València, que va tractar de demanar una cita en valencià al seu centre de salut. Segons el seu relat, quan estava donant el número de la seua targeta sanitària, l’administrativa li va etzibar en un to poc amistós: “Me los vas a dar en castellano“.

En un altre cas, la discriminació lingüística va quedar acreditada fins i tot per la mateixa Conselleria de Sanitat. L’administració va sancionar en juny de 2017 una infermera que treballava al centre de salut de Castelló de la Ribera (la Ribera Alta) després de rebre la queixa d’una pacient que denunciava que una infermera l’havia “increpat” per parlar en valencià. La treballadora del centre de salut va ser sancionada amb una suspensió de sou i feina durant cinc dies.

Comparteix

Icona de pantalla completa