Diari La Veu del País Valencià
La pujada dels imposts per al 2020 marca el ple d’inici del curs polític de l’Ajuntament de València

VALÈNCIA. La modificació de les ordenances fiscals que provocaran una pujada generalitzada d’imposts a la ciutat de València ha protagonitzat el debat d’inici de curs polític de setembre a l’Ajuntament. El ple de l’Ajuntament, amb els vots favorables de l’equip de govern –Compromís i PSPV–, ha avalat el primer pas per a apujar alguns dels tributs com ara l’Impost sobre Béns Immobles, l’Impost sobre Activitats Econòmiques, l’Impost de Circulació o les taxes als bars i terrasses.

Aquesta pujada dels tributs municipals per a l’any 2020, que el regidor socialista d’Hisenda, Ramón Vilar, ja va anunciar, ara passarà a fase d’exposició pública i, previsiblement, s’aprovarà de forma definitiva a finals d’any. L’Ajuntament justifica aquesta modificació dels imposts en l’augment de la despesa pública, com ara en l’enjardinament de parcs i espais verds, la contractació de personal públic –en el cos de Bombers i Policia Local– o els serveis de recollida de residus. Tot i això, des dels partits de l’oposició de la ciutat –PP, Ciutadans i Vox– apunten que aquesta falta d’inversió es deu al fet que encara no s’han executat les partides corresponent dels pressuposts municipals.

Alguns dels col·lectius que més s’han manifestat contra aquesta pujada de les taxes municipal són les famílies nombroses. Aquest dijous, la Federació de Famílies Nombroses s’ha personat al ple per a indicar la seua clara disconformitat amb una pujada que els “ofega”. Alguns dels representants han indicat que les 55.000 famílies amb les quals compta la capital suporten una “major càrrega econòmica” i que la modificació que planteja Vilar “no té en compte els trets específics” d’aquests nuclis familiars. En concret, les entitats han criticat els increments de les taxes del clavegueram, la pujada de l’IBI, així com els de l’impost de circulació “que afecta els vehicles grans emprats per les famílies nombroses”.

Aquest dimecres, el regidor d’Hisenda es va reunir d’urgència amb aquests representants per a tractar, especialment, la inclusió de les famílies nombroses en el tram 1 de la taxa de clavegueram per a intentar alleujar el cost del rebut de l’aigua. D’aquesta forma, la pujada de la taxa del clavegueram no afectaria aquest tipus familiars. En principi, l’Ajuntament presentaria, d’aquesta forma, una moció per a esmenar la modificació que ells havien elaborat; però aquesta no havia constat en l’expedient. Això ha provocat que Vilar haja hagut de presentar l’esmena a viva veu –in voce– mentre durava el ple, cosa que alhora ha conduït a la participació de l’interventor i el secretari municipal. La situació ha generat una confusió que ha copsat durant uns minuts el ple.

L’esmena, però, realitzada de forma extraordinària, entra dins de la legalitat, però s’ha produït amb uns mecanismes força heterodoxos que necessitaran el vistiplau del Jurat Tributari de l’Ajuntament per a valorar. L’esmena, tot i que ha comptat amb el suport de tots els grups polítics –inclòs el de l’oposició– ha despertat les crítiques del Partit Popular de València que han titllat l’actuació de “ridícula”. Precisament, aquesta esmena ha provocat també l’equivocació d’un dels dos regidors de Vox, Vicente Montañez, que participava en el ple per videoconferència i no ha pogut escoltar la presentació de l’esmena in voce, que ha rebut el suport unànime de l’hemicicle.

La pujada d’imposts també ha generat crítiques per part del món del sector serveis. El representant de la Federació Empresarial d’Hostaleria de València ha denunciat en el ple la pujada de l’Impost sobre les Activitats Econòmiques i les taxes de terrasses i bars en el centre històric. Aquestes últimes, segons va explicar el regidor d’Hisenda, estan basades en un estudi de la Universitat Politècnica de València que tant la Federació com els partits polítics de l’oposició han demanat revisar.

Sobre aquesta pujada generalitzada dels imposts, la regidora popular ha criticat que els valencians estan pagant “molt més” del que ho feien el 2015 i que és la segona ciutat “on més s’han incrementat els imposts” de forma “desproporcionada”. En resposta a aquestes acusacions, el regidor Ramon Vilar ha recordat que va ser el Partit Popular qui va apujar l’IBI un 10% per no voler assumir amb una baixada dels tipus impositius. Així mateix, Vilar ha recordat que, en el cas de l’IAE, només s’aplica als comerços que facturen més d’un milió anual.

En termes semblants s’han mostrat Ciutadans i Vox sobre aquesta pujada d’imposts. De fet, el partit de Fernando Giner a l’Ajuntament de València ha anunciat que recorrerà davant el Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJ) aquesta modificació de les ordenances, ja que considera que vulnera la llei de procediment administratiu comú de les entitats locals.

Per la seua banda, el regidor de Vox José Gosálbez ha criticat el que considera com una “hemorràgia fiscal” i ha qüestionat que l’equip de govern s’excuse en l’increment de la despesa pública per a legitimar la pujada d’imposts.

Comparteix

Icona de pantalla completa